Belleğe bilgi depolanır ancak gerektiğinde hatırlanmayabilir belki de daha sonraki bir zamanda unutulan şey akla gelebilmektedir. Bu durumda bilgi erişilemez olur. İnsan hafızası, bilgiyi basitçe unutur ve kalıcı olarak hafızadan fiziksel izleri kaybolur. Bu durumda, bilgi kullanılamaz. Unutmak bilginin, belleğin uzun süreli veya kısa süreli hafızasında depolanmasına bağlı olarak farklılık gösterir.

Kısa Süreli Bellek Nasıl İşler?

Kısa süreli bellekteki bilgiler şu şekilde unutulur. Bilgi düşünülmüyorsa ve tekrar edilmiyorsa unutulur. Bu tür bellekteki bilgilerin fiziksel izlerinin zaman içinde kaybolduğu düşünülmektedir. Yerine koyma yani eski bilgilerin yerine yenilerin eklenmesi biçiminde bilgiler unutulur. Herkes belleğin potansiyel olarak geniş kapasitesini, özellikle de uzun süreli hafızayı bilmektedir. Benzer şeyler ezberlemeye çalışılıyorsa, bazen bilgiyi hatırlamak zorlaşır. Bu durum proaktif olabilir (eski hatıralar yenileriyle etkileşime girdiğinde olduğu gibi) veya geçmişe dönük yeni bilgiler eski hatıraları siler.

Uzun Süreli Bellekte Bilgiler Silinir mi?

Uzun süreli belleğin ise, kapasitesi ve hafızada tutma süresi zaman bakımından sınırsızdır. Yine de diğer anılardan etkilenme yolu ile bilgiler unutulabilmektedir. Her ne kadar bilgiler unutabilinse de ancak bilginin bellekten tamamen kaybolup kaybolmadığı bilinmemektedir.

Çoklu görevler, bellek için büyük problem olabilir. Seçimler ya da kesintiler yüzünden görevler arasında ileri geri geçiş, odaklanma kabiliyetini ciddi şekilde bozabilir. Birkaç görev arasında geçiş yapmanın daha üretken olduğu düşünülse de, üzücü gerçek şu ki görevler her değiştirildiğinde beyni sıfırlanmaya zorlar. Bu aslında her hatırlamayı gerçekleştirmek için gereken süreyi arttırabilir.