Hollanda'da hükümet ortaklarından Hıristiyan Birliği Partisi tarafından hazırlanan 1915 Ermeni olaylarının soykırım olarak tanınması yasa önerisi parlamentoda kabul edildi. Teklifin ilk gündeme gelmesinin ardından Türkiye'den sert tepkiler yükselirken, tarihi yalanı kabul eden Hollanda yönetimine resmi makamlardan henüz bir yanıt gelmedi.

Referandum döneminde krize giren Türkiye - Hollanda ilişkileri, Hollanda parlamentosundan çıkan sözde Ermeni soykırımı kararıyla başka bir boyuta geçti. Geçtiğimiz hafta başından bu yana Hollanda parlamentosunda tartışılan yasa teklifi kabul edilirken, sözde Ermeni soykırımını tanıyan Hollanda yönetimi 24 Nisan'da Ermenistan'ın başkenti Erivan'da düzenlenecek sözde anma törenine bakan düzeyinde elçi gönderecek.

GERGİNLİK BAŞKA BİR BOYUTA GEÇTİ

Hollanda ile Türkiye arasında 2017'den bu yana gerginlik düzeyi oldukça yüksek. Son dönemde ilişkileri düzeltme amaçlı girişimler olduysa da olumlu sonuç elde edilemedi. Hollanda'nın Türkiye'nin dönmesine izin vermediği Ankara Büyükelçisi Cornelis van Rij'i resmen geri çekme kararı alması mevcut gerginliği farklı bir boyuta taşıdı.