Terapistlerin Ruh Sağlığı Alanındaki Önemi ve Etkisi Terapistlerin Ruh Sağlığı Alanındaki Önemi ve Etkisi

AIDS'in belirtilerinin kişiler tarafından kimi zaman basit bir grip ile karıştırılabileceği üzerinde duran uzmanlar, şüpheli ilişki yaşamış olan kişilerin mutlaka ilişkiden sonraki 3 ay içerisinde doktora başvurması ve test yaptırması gerektiğini vurguluyor.

AIDS'in cinsel ilişki, kan yolu, kan ürünleri, doku ve organ nakli ve anneden bebeğe gebelik veya emzirme döneminde bulaştığını hatırlatan uzmanlar, bunlardan en fazla rastlanılanın cinsel ilişki sonrasında olduğunun altını çiziyor. Özellikle cinsel ilişki ile HIV'in bulaşmasını kolaylaştıran sebeplherden birinin genital ülserler olduğunu belirten uzmanlar, genital ülserlerin varlığının, HIV pozitif kişi ile ilişkide hastalık bulaşma ihtimalini 5 kat artırdığını kaydediyor.

Cinsel ilişki sırasında cilde veya mukozaya değmenin enfeksiyon bulaşması için tam olarak yeterli olmadığını, bulaşma için virüsün ciltte bulunan ülserler veya görülmeye kadar küçük çatlaklardan kana karışması gerektiğini hatırlatıyor.

Ayrıca vajinal ilişkiye göre anal ilişkide HIV'in bulaşma ihtimalin daha fazla olduğunu paylaşan uzmanlar, HIV pozitif olan partnerin cinsiyeti de bulaştırıcılığı etkilemediğini vurguluyor.

Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen bazı araştırmalar, kondom kullanan kişilerin HIV pozitif kişilerle düzenli ilişkisi olduğu halde HIV'ın bulaşmadığı saptandığından uzmanlar kondomun her ilişkide ve ilişkinin başından itibaren kullanılması gerektiğini savunuyor.