Yüksek tansiyonunun sebebi nedir?

Yüksek tansiyon iki gruba ayırmak mümkündür. Birinci grup genel tansiyon rahatsızlıklarının %90-95'i oluşturan genetik faktörlerden kaynaklanır. Henüz birinci grup rahatsızlığa neden olan kalıtımsal faktörler bilim adamlarınca açıklanamamıştır. Birinci gruptaki hastaları yüksek tansiyona neden olacak başka bir rahatsızlığa rastlanmamaktadır. Anne ve babasında tansiyon rahatsızlığı olan bireylerin birçoğu potansiyel yüksek tansiyon hastalığı adayıdır.

İkinci grup rahatsızlığa sahip bireylerin yüksek tansiyonu başka bir rahatsızlık veya yaşam tarzı nedeniyle meydana gelmektedir. Bu rahatsızlıklar; böbrek rahatsızlıkları, aşırı tuz tüketimi, trioid rahatsızlıkları, kalp damarlarında daralmalara bağlı rahatsızlıklar olarak saymak mümkündür.

Nelere dikkat edilmelidir?

Yüksek tansiyon rahatsızlığından muzdarip kişiler; verilen ilaçları düzenli olarak kullanmalı, düzenli olarak egzersiz yapmalı, tuz tüketiminden kaçınmalı, kilosunu ideal kilo sınırlarına çekecek şekilde hareket etmeli, hayvansal proteini alımını sınırlamalı, belirli aralıklarla (tercihen bir ay) düzenli tansiyon kontrolü yaptırmalı, sigara ve alkol kullanımından uzak durmalıdır.

Yüksek tansiyon rahatsızlığına maruz kalmamak için; 40 yaşın üzerindeki kişiler düzenli kontroller yaptırmayı ihmal etmemeli, beslenme tarzını doymuş yağlarca zengin gıdalar tercih edilmeli, sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.

Yüksek tansiyon rahatsızlığı genelde büyük kan basıncı 180, küçük kan basıncı 110 çıkıncaya kadar tehlike fark edilmeyeceğinden kontroller ihmal edilmemelidir. Tansiyon yüksekliği kontrol altına alınmaz ise, felç, kalp ve damar rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları, görme rahatsızlıklarına neden olarak yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.