Ayrıca Türkiye'de her yüz kadından yaklaşık 3'ünün erken menopoz riski altında olduğunu belirten uzmanlar, adet döngüsünün 40 yaşından önce kalıcı olarak kesilmesi durumu olarak adlandırılan erken menopozun, kısırlık, osteoporoz, kalp hastalıkları ve felç riskini ortaya çıkardığını da hatırlatıyor. Erken menopozla birlikte kadınların annelik şansını da yitirdiğini belirten uzmanlar, bu nedenle erken menopoza karşı önlem alınması gerektiğini belirtiyor. Peki ama erken menopoza karşı nasıl önlemler alınmalı ve erken menopozu tetikleyen faktörler neler?

Moda Ürün Geliştirme Uzmanı, Kariyer Yolculuğu nasıldır ? Moda Ürün Geliştirme Uzmanı, Kariyer Yolculuğu nasıldır ?

Uzmanlar atılması gereken en önemli adının bir jinekoloğa başvurmaktan geçtiğini dile getirirken, teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan anti müllerian hormon testi ve ultrason ile yumurta rezervleri çok kolay tespit edilebildiğini kaydediyor. Özellikle çocuk sahibi olamayan kadınların yumurtalarını dondurarak şansları arttırdığını da hatırlatan uzmanlar, kadınların annelerinden erken menopoza girme gibi bir durum söz konusuysa sizin de bu konuda tedbirli olmanızı öneriyor. Genetik yatkınlığın erken menopozda önemli olduğunu belirten uzmanlar, uzun yıllar düzenli sigara içen her 10 kadından birinin erken menopozla karşı karşıya olduğunu dile getiriyor.

Yapılan araştırmalar çok zayıf veya çok şişman olmanın da erken menopozu tetiklediğini ortaya koyarken, hareketsiz yaşam tarzı, aşırı hormonların ve toksinlerin vücutta birikmesine neden olduğunu işaret ediyor. Uzmanlar bu nedenle haftada en az 3 gün spor yapmanızı tavsiye ediyor.