Türkiye Diyabet Vakfı, diyabete bağlı oluşan ayak ülserlerine dikkat çekmek ve ayak ülserlerinden kaynaklanan çeşitli düzeydeki ayak kayıplarının (ampütasyon) önüne geçebilmek için yeni bir kampanya başlattı 'Ayağınıza Sağlık'

1525866933_Prof._Dr._Sel__uk_Da__delen

KAN DOLAŞIMI BOZUKLUĞU

Türkiye Diyabet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Selçuk Dağdelen 'Diyabetik ayak, diyabet hastalığına bağlı olarak ayaklara uzanan sinir ve kan dolaşımı bozukluğu ile oluşur. Diyabeti kontrol alına alınamayan kişilerin yaklaşık yarısını etkilendiğini öne sürdü."

DUYU KAYBINI TETİKLİYOR

"Diyabetik sinir hastalığının, bacaklarda ve ayaklarda duyu kaybına yol açtığını, bacak damarlarında daralmayla birlikte iyileşmeyen ayak yaraları neticesinde, kangren ve bacak kesilmesi ile (ampütasyon) sonuçlanacağını ifade eden Prof. Dr. Dağdelen" diyabet hastalarının son derece dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

100 HASTADAN 40 TANESİNDE HASAR VAR

Bacak ampütasyonlarında kaza dışı sebeplerin başında diyabet hastalığının geldiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Dağdelen," Ülkemizde yürütülen TURNEP araştırması göstermiştir 1525866933_Prof._Dr._Sel__uk_Da__delenki, her 100 diyabet hastamızın 40'ında diyabete bağlı sinir hasarı var."

İLERİ EVRE DİYABETİK

"Özellikle kan şekeri ile ilgili sorunları iyi yönetemeyen veya ileri evre diyabet hastası olan kişilerde çok daha sık yaşanan bir sorun olan diyabetik ayak yaraları, dünyadan rakamlara bakıldığında, her yıl 1000 diyabetlidne 25'inde gelişmekte, maalesef bu yaralardan ötürü her yıl ayağında yara gelişen on hastadan birine ampütasyon yapılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

RAKAMLAR ANORMAL DERECEDE YÜKSEK

Bu oranları Türkiye'ye yansıttığımızda, her yıl ülkemizde 200.000 diyabet hastamızın ayağında yara oluştuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Selçuk Dağdelen sözlerini şöyle sürdürdü:"Türkiye'de her yıl yaklaşık 20.000 kişiye de ampütasyon yapıldığını hesaplamaktayız.

1525866930_Osman___akmak1

AMPÜTASYON SONRASINDA HAYATLARINI KAYBEDİYORLAR

Ve ampütasyon sonrası bu hastaların yarısının, 3 ila 5 yıl arasında hayatlarını da kaybediyorlar.Aslında diyabetik ayak yaralarının tamamının önlenebilir, bu sorunlar ortaya çıktığında da uygun ve zamanında tedaviyle hastaların yüzde 90'nından fazlasının kısa sürede normal yaşantılarına dönebilir. Bu yüzden diyabetik ayak tedavisinin adeta yönlendirilebilen bir kanser desek yanlış olmaz'.