Hayvan hakları konusunda yeni düzenlemelere de giden BM, bu konuda yeni yasal düzenlemeler getirilmesi yönünde uluslararası oturumda ülke temsilcilerine öneriler de bulunmuştu. O günden bu güne geçen tam 11 yıllık süreçte hayvanat bahçeleri ve bunların hayvan haklarına olan ilişkisi sürekli ele alındı.

Yapılan araştırmalar ve yeni düzenlemeler çerçevesinde Belçika'dan sonra Avusturya yönetimi de hayvan hakları konusunda somut adımlar atmış ve hayvanat bahçelerini yasaklamıştı. Ardından İspanya'da da birtakım somut adımlar atılarak kısmi olarak hayvanların hayvanat bahçeleri dışında doğaya kontrollü olarak salınması uygulamasına gidildi.

Bu gelişmeler Türkiye'de henüz yeni bir şekillenme göstermezken Kosta Rika adlı küçük bir Orta Amerika ülkesi de konuyla ilgili somut adımlar attı.

Hayvanat Bahçesi Yasaklandı

Kosta Rika hükûmeti bundan böyle ülkede hayvanat bahçesi yasaklanmasına karar veren ve bunu tam 11 yıl sonra karara bağlayan ülke oldu. Kosta Rika'nın yaptığı bu karar Belçika'dan aldığı ilhamla gerçekleştirilmiş gibi görünüyor. Eğer bu duyarlılığı diğer ülkeler de gösterirse bundan böyle hayvanat bahçelerinin de yakın bir zamanda tarihe karışması an meselesi. Ancak elbette bu salma başıboş olmayacak.

Özgürlüğün Bir Başkasının Özgürlüğünün Başladığı Yerde Biter

Özgür doğada yaşamaları için elbette insanların da özgürlükleri dikkate alınacak. İnsanlara herhangi bir zarar vermemeleri için gereken tüm tedbirler alınarak gerekli tedbirler uygulanarak Hayvanat bahçesinin yasak olduğu ülkeler olarak tüm bu gereken tedbirler doğrultusunda özgür doğaya salınacakları ifade edilmektedir. Bu gelişme bakalım Türkiye ve diğer ülkelerde de yeni gelişmeler yaratacak mı?