Bazı durumlarda özellikle kış aylarında dış çevreden gelen yoğun etkenlerin solunum yolu ile vücuda girilmesi durumunda solunum yolunda bulunan tüylerin bazılarını tutamadığı için akciğere ulaşmasına neden oluyor.

Bu durumda vücut refleks olarak hapşırma semptomunu sergiliyor. Hapşırma durumu vücudun bir nevi enfeksiyonlara karşı koruma mekanizması olarak dikkat çekiyor. Hapşırma esnasında vücut içerisinde meydana gelen basınç oldukça yükselir. Bu basınç sayesinde de kan damarlarında genişlemeler meydana geliyor.

Aynı zamanda hapşırmak anında göz yaşı kanalları ve sinüslerin açılması durumunda gözlerden yaşlar akmaya başlar. Genelde hapşırma durumunda bu durumlar hemen hemen herkeste görülen bir durum olarak ortaya çıkıyor.

Hapşırmanın Faydaları

Hapşırmak yaşam içerisinde herkesin sık sık tekrarladığı durumlardan birisidir. Bu nedenle birçok kişi neden hapşırırız sorusuna cevap aradığı gibi bu araştırmalar neticesinde hapşırmanın faydalarını da öğrenebiliyorlar. Hapşırma esnasında kalbe ve beyne normalinden oldukça fazla kan pompalanması sağlanır. Bu da kişide rahatlama ve sakinleşme hissinin uyanmasını sağlar.

Hapşırma esnasında kan damarlarının genişlemesi ile birlikte kan dolaşımı konusunda da organlara daha fazla kan pompalanması sağlanıyor. Akciğerlere gelecek zararlı etkenlerin akciğerlere gelmeden bertaraf edilmesi sağlanarak kişilerin solunum yolu hastalarından korunması sağlanıyor.

Hapşırma esnasında kalbin saniyelik olarak durmasını sağlayarak kalbin az da olsa dinlenmesine olanak sağlıyor.

Hapşırmanın Zararları

Hapşırmanın faydaların olduğu gibi zararları da söz konusudur. Hapşırma esnasında kişi kendisini çok fazla sıkarsa bu durum kişi de beyin kanamasına neden olabiliyor. Hapşırmak esnasında meydana gelen fazla basınç kişilerin göz damarlarının da çatlamasına neden oluyor.

Aynı zamanda hapşırma esnasında oluşan yüksek basınç kalbin durmasına da neden oluyor.