Uykusuzlukla mücadele eden anne adaylarının bu sorunlarından kurtulabilmeleri için uzmanlarda dikkat çeken püf noktaları…

Uykusuzluk çektiğiniz için öncelikle endişelenmemeniz gerektiğini kaydeden uzmanlar, uykunuz kaçtığında endişelenmeden ve korku duymadan tekrar uyumanızı sağlayacak şekilde sakinleşmenizi tavsiye ediyor.

Çok çabuk endişeleniyor ve sıkıntılarınızdan etkileniyorsanız, gündüz arkadaşınızla eşinizle veya başkalarıyla olan sorunlarınızı bir kağıda yazmanızı ve yatağa yattığınızda bunları kendinizden uzaklaştırmanız olmanız gerektiğini öneren uzmanlar, akşam yemeği sırasında yemeğinizi mümkün olduğunca yavaş yemenizi ve yatmaya çok yakın olmayan bir saat tercih etmeniz gerektiğini hatırlatıyor.

Yatmadan önce karnınız acıkırsa tam tahıllı bir dilim kek ve ılık süt tüketmenizi işaret eden uzmanlar, bir parça peynir veya 5-6 kuru kayısıyı da tüketebileceğinizi öneriyor.

Gece sürekli tuvalete taşınmamak için yatmadan iki saat önce sıvı tüketimini kesmeniz gerektiğiniz üzerinde duran uzmanlar, gebelik egzersiz programını gün içinde uygulamanızın gece rahat bir uyku uyumanız için önemli bir adım olacağını savunuyor.

Her gece uyku için ve sabah kalkış için bir saat uygulamanız gerektiğini hatırlatan uzmanlar, yatmadan önce bir ritüel belirlemenizi, mesela yatmadan önce kitap okumayı veya müzik dinlemeyi tercih edebileceğinizi paylaşıyor.

HAMİLELİKTE YATIŞ POZİSYONU ÇOK ÖNEMLİ

Yatış pozisyonu çok önemlidir. Sırtüstü ve yüzüstü pozisyonlarını özellikle de ileri gebelik haftalarında kesinlikle önermiyoruz. Sırtüstü uzun süre yatışlarda 'Supin Hipotansif Sendrom' dediğimiz tansiyon düşmesi yaşanabilir ki hem annenin dolaşımına ve dolayısıyla hayati organlara giden kan akımı azalır, annede fenalık ve baygınlık hissi, terleme, göz kararması olabilir hem de bebeğe giden kan akımı azalıp bebek kalp atımları düşebilir. En uygun olan yatış pozisyonu sol yan yatıştır ama sağ yan da kabul edilebilir. Sol yan pozisyon rahime ve dolayısıyla da bebeğe giden kan ve besin maddelerini arttırır ve böbreklerin sıvıları ve zararlı maddeleri süzmesini kolaylaştırır. Bazen yan yattığınızda bebeğin bir yerlerini sıkıştırabileceğiniz için endişeleniyor olabilirsiniz, oysaki bebek bir su havuzu içerisindedir ve sıkışmaz, o da kendisi için en uygun pozisyonu seçecektir.