Hafıza Nedir?

Bu yazımızda sizlere hafıza nedir ve hafızanın sınırı var mıdır sorularının cevaplarını vermeye çalışacağız. Hafıza, bir insanın bilincinin oluştuğu ilk andan itibaren taşıdığı, karışık beyinsel fonksiyonlara dayalı, soyut fakat doğal bir olgudur. Tanım olarak hafıza, bilginin edinilmesi sonucunda kaydedilmesi ve birtakım nöronsal faaliyetlerle akılda tutulması ve gerekli durumlarda hatırlanması yetilerine verilen addır. Peki, insan hafızasının işlevselliği nasıl işler? Hafıza, üç başlık altında gerçekleşmektedir. Bunlar; kodlama, kaydetme ve hatırlamadır.

Hafıza Nasıl İşler?

Hafızanın sınırı var mıdır sorusuna verilecek cevaplardan önce hafıza ile ilgili bilinmesi gereken bir takım bilgiler mevcut. Hafıza mekanizması nasıl oluşur? Hafıza, nöral beyinde taze anıların oluşması için, dışarıdan gelen bilgiyi kullanışlı bir hale sokması yetisiyle oluşur. Yani gelen bilgi beynin süzgecinden geçer ve bir şekilde kodlanır. Bundan sonra bilginin gereken zamanda kullanılması için hafıza dediğimiz yetisel kuvvete kaydedilir.

Peki, İnsan Beyni Ne Kadar Bilgi Depolar?

Yapılan araştırmalara göre net bir netice alınamasa da insan hafızasının sınırı hiç azalmıyor da denilebilir. İnsanoğlunun beyinsel fonksiyonlarının sınırsız olarak kaydedebilme yetisinin sınırlarını algılamak oldukça zordur. Nörobilimciler uzun yıllar hafızanın sınırı var mıdır sorusuna bir cevap alabilmek umuduyla çalışmalar yaptılar. Fakat kesin bir sonuca ulaşamamakla beraber hafızası sayesinde şaşkınlık yaratan işler başaran kişilerin varlığı ve bilişsel becerileri akılda soru işaretleri bırakıyor.

Gelelim Asıl Soruya: Hafızanın Sınırı Var Mıdır?

Bilim adamlarının yapmış olduğu çalışmalar sonucu yaptıkları tahminlere göre ortalama bir insan beyni 5 setlik ve 20 ciltlik bir Britanica Ansiklopedisini kaydedebilecek yetiye sahiptir. Başka bir deyişle ortalama 3 Petabyte'lık bir harici hardisk (bellek) ile aynı kapasiteye sahiptir.