Türkiye'nin askeri tedbirlere gerek kalmadan ekonomik önlemlerle Mesud Barzani'yi hizaya getirebileceğini söyleyen Yavuz, 'Bu krizin arkasında Amerika ve İsrail'in hamlesi var' dedi.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin (IKYB) 25 Eylül'de yapmayı planlandığı bağımsızlık kreferandumu bölgede tansiyonu yükseltiyor. IKYB lideri Mesud Barzani, Türkiye, iran, Irak ve ABD'den gelen uyarılara rağmen geri adam atmıyor. Bölgeyi en iyi bilen isimlerden biri olan Kara Harp Akademisi eski komutanı , emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, krizi değerlendirdi.

KRİZİN ARKASINDA İSRAİL VE ABD VAR

-Bu kriz Suriye'nin kuzeyindeki durumla paralel ele alınmalı. Bu krizin arkasında Amerika ve İsrail'in hamlesi var. Siyasi iktidar Kuzey Irak'ı uzun yıllar Suriye'nun kuzeyinde bağımsız düşündü. 'barzaniyle aramız çok iyidir' diye baktılar. Bu süreçte Barzani ekonomik bağımsızlığına kavuştu.

-Kerkük Yumurtalık Petrol Boru Anlaşması ile yıllık 10-12 milyar dolar gelir elde etti. Bu geliri bloke ettiğinizde Barzani'nin hareket alanını kısıtlamış olursunuz. Askeri önlemler caydırıcılık anlamında alınabilir ama esas olarak Türkiye, Kuzey Irak'ı ekonomik tedbirlerle farklı bir noktaya getirebilir.

HEDEF TÜRKİYE

-Bunun ikinci adımıda Habur'dur. Habur'dan ikmali kestiğinizde ekonomik faaliyet yapılması mümkün değil. IKYB için çok belirleyici bir baskı unsuru ortaya çıkacaktır. Petrol boru hattından aldığınız tedbirlerden sonra eğer hala direnç görürseniz Habur'u da kapatırsınız.

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜMÜZ TEHDİT ALTINDA

-Karşı tarafın canını ne çok acıtacaksa o tedbir alınmalı. Bu tedbirler Kürt vatandaşlarımıza karşı yapılmış bir hareret olarak algılanmamalı. Burada ülkemizin birliğini bütünlüğünü tehdit eden bir jeopolitik olayla karşı karşıyayız. O ülke gidip Amerika ile iş görüyor ve yarın Türkiye'nin içini hedefleyen oluşuma adı atıyorsa ki bu o adımdır. Türkiye de gerekli tedbirleri almak zorundadır.

Bunun çözümü yok.