Rusya LGBT'yi Terör Örgütleri Listesine Ekledi Rusya LGBT'yi Terör Örgütleri Listesine Ekledi

Güvenli Seçim Yasası Nedir?

Güvenli seçim yasası neleri kapsıyor? Güvenli seçim yasası ile seçmen oy kullanırken, güvenlik görevlileri de salonda bulunabilecek. Özellikle Doğu bölgelerimizde terör örgütlerinin seçmene baskı yapması bu şekilde önlenecek. Herhangi bir güvenlik probleminde oy sandıkları, başka bir sandık bölgesine taşınabilecek. Aynı apartmanda oturan kişiler, farklı oy kullanma bölgelerine dağıtılacaktır gibi birçok maddeyi kapsamaktadır.

Güvenli seçim yasası neleri kapsıyor?

Diğer bir adı ile yeni seçim ve ittifak yasası olarak adlandırılan bu yasa birçok maddeyi kapsıyor. Siyasi partiler başka bir siyasi partiyi destekleyebilir. Birbirini destekleyen siyasi partiler ittifak protokolü imzalayarak YSK' ya bildirmelidirler. Bu ittifaktan vazgeçmek isteyen siyasi partiler, aday listelerini teslim etmek için verilmiş tarihten, son 3 gün içinde ittifaktan ayrılabilir. Mühürsüz oy pusulaları geçerli sayılabilecek.

Seçim barajında, ittifak yapan siyasi partilerin toplam oy miktarları geçerli sayılacak. İttifak yapan siyasi partilerin, milletvekili dağılımları da aldıkları oylar doğrultusunda yapılacaktır. İhbar üzerine, tüm kolluk güçleri de sandık başına geçebilecek. Hem Cumhurbaşkanı, hemde milletvekili oy pusulaları aynı zarf içine koyulacak. Bu yasa ile 18 yaşında ki vatandaşlarda seçilme hakkına sahip oldu. Oy kullanım alanlarına gidemeyecek derecede engelli olan vatandaşlar için seyyar oy sandığı yapılacak.

Toplam 26 maddeden oluşan bu yasa AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçerek yasalaştı. Muhalefet partileri, bu yasaların yürürlüğe girmemesi için Avrupa İnsan Hakları mahkemesine başvuruda bulunmaya hazırlanıyor. Bu yasa ile mevcut seçim sisteminde herhangi bir değişiklik yapılmayacak. Ayrıca bu yasalar şimdilik yerel seçimleri kapsamamaktadır.