Burun ve geniz akıntısı, hapşırık, öksürük, gözlerde sulanma gibi belirtilerle kendini gösteren nezlenin bulaşıcı bir hastalık olduğunu hatırlatan uzmanlar, etrafınızda çok fazla hapşıran, tıksıran birini gördüğünüzde hemen uzaklaşmanızı tavsiye ediyor.

Toplu taşıma araçları, okul, iş yeri gibi ortamlarda bağışıklık sistemi kuvvetli olmayan kişilerin yayılan mikrop ve virüslerden hızlıca etkilendiğini savunan uzmanlar, nezleden kurtulmak için bilinen kesin ilacın olmadığını ifade ediyor. İlaç yerine doğal yollarda şifa aramak gerektiğini belirten uzmanlar, hastalığımızı ifade ederken istemsizce kullandığımız grip ve nezlenin aslında birbirinden farklı olduğunu kaydediyor.

Nezle ile grip arasındaki fark ne?

Yulaf Ezmesi Detoksu, Doğal Temizlik Yulaf Ezmesi Detoksu, Doğal Temizlik

Nezle, çoğunlukla burna ve soluk borusuna yerleşen virüsler nedeniyle ortaya çıkar. Solunum yoluyla alınan virüsler burun mukozasına yerleşir. Kuluçka süresi ortalama 3 gündür. Buruna yerleşen virüs, buranın tıkanmasına neden olur. Vücut bu virüsleri atmak için tepkiler verir. Bu tepkiler hapşırma, burun akıntısıdır. Zaman zaman ateş yüksekliği de görülür. Acil tedavi gerektiren bir hastalık değildir. Hafif seyreder. Yaklaşık bir hafta sonra kendiliğinden geçmeye başlar. Nezleden korunmak ve etkilerini hafifleterek geçmesini beklemek gerekir.

Grip ise, virüslerin neden olduğu, yüksek ateşle seyreden nezle ye göre nispeten daha ciddi bir hastalıktır ve 15 gün kadar sürer. Titreme ve kas ağrısı belirgindir. Nezle, sık görülen bir soğuk algınlığıdır ve bulaşıcıdır. Ani sıcaklık değişiklikleri, mevsimler, ortaya çıkışında önemli faktörlerdir. En çok sonbaharda ortaya çıkar. Çocuklar, nezleye daha fazla yakalansa da yetişkinlerde de sık görülür. Sadece çocuklar hastalığa karşı biraz daha hassastır. Bir çocuk yılda 4-5 kez nezle olabilir. Bir yetişkin ise yılda 2-3 kez nezleye yakalanabilir.