Çocuklarda fizyolojik ve psikolojik etkileri bulunan geniz eti büyümesinin, gelişme geriliği, dikkat eksikliği, hiperaktivite, ruhsal, sosyal ve zeka gelişiminde azalma gibi etkileri olduğunu kaydeden uzmanlar, en tipik belirtileri arasında burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hava açlığı, genizden konuşma ses tonu, horlama ve solunum kesilmesinin bulunduğunu açıklıyor.

Her çocukta bulunan geniz eti ve bademciğin enfeksiyonla karşılaşılmadığı sürece küçük ve sorunsuz olduğunu ifade eden uzmanlar, kreş veya yuva gibi ortamlarda bulunan enfeksiyonla çocukların karşılaşmasıyla tehdidin ortaya çıktığını belirtiyor.

Üst solunum yolları enfeksiyonlarının burnun en arka bölümünde yer alan geniz etini büyüttüğünü, bununda burun tıkanıklığına sebebiyet verdiğini paylaşan uzmanlar, bu tıkanmanın çocuğun günlük faaliyetlerini kısıtladığını, hava açlığı, genizden konuşma gibi sıkıntıları ortaya koyduğunu vurguluyor.

Ebeveynler tarafından basit görülen horlama sorununun da bu dönemde yaşandığını belirten uzmanlar,

apnelerinde bu dönemde ortaya çıktığını ve çocuğun bütün iç dengesinin bozulmasına neden olduğunu işaret ediyor. Apneler esnasında kanda düşen oksijen miktarı dokuların özellikle beyin daha az oksijen ile yetinir. İnsülin direncinin bozulması, hormonal dengenin bozulması, sağ kalp yüklenmesi, hipertansiyon geniz etinin neden olduğu apnelerin çocuğun metabolizması üzerinde yarattığı negatif etkilerden sadece birkaçıdır.