Son yaşanan iki kalp krizi vakası kalp krizi yaş ortalamasının düştüğünü gösteriyor. Uzmanlar da bunu doğruluyor. Kalp krizi görülme riskinin yüzde 85'lik oranla erkeklerde yüksek olduğunu belirten uzmanlar kalp krizi geçirenlerin yaş ortalamasının son zamanlarda düştüğüne dikkat çekiyor.

UZMANLAR STERS FAKTÖRÜNÜ DE HATIRLATIYOR

İstanbul Fatih'de 27 yaşındaki öğretim üyesi Ezgi T.'nin geçirdiği kalp krizi sonucu direksiyon hakimiyetini kaybettiği öne sürüldü. Özgür G'ye çarparak ağır yaralanmasına yol açan genç kadın hastaneye kaldırıldı. Samsun'un Alaçam ilçesi'ndeki ilkokul öğrencisi 8 yaşındaki Sevde Küçükçoban kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Genç yaşlarda yaşanan bu iki üzücü olay gözleri kalp krizi risklerine çevirdi.

KALP KRİZİ ERKEK HASTALIĞI

Terapistlerin Ruh Sağlığı Alanındaki Önemi ve Etkisi Terapistlerin Ruh Sağlığı Alanındaki Önemi ve Etkisi

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, erken yaşta geçirilen kalp krizlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kalp krizinin kalbi besleyen koroner arterlerin ani olarak tıkanması sonucu kalp hücrelerine kan gitmemesi ve kalp hücrelerini ölümle sonlandıran bir proses olduğunu belirten Baltalı, kalp krizinin erkek hastalığı olduğunu söyledi.

1507302160_mehmet_baltali

ADET GÖRME KALP RİSKİNİ ÖNLÜYOR

Kalp krizinin yüzde 85 oranında erkeklerde daha sık görüldüğünü ancak kadınlarda da 65 yaşından sonra bu riskin erkeklerle eşit oranda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Baltalı, şunları söyledi:

'Kalp krizi yüzde 85 oranında erkeklerde daha sık görülür. Kadınlarda adet görme normal şartlarda kalp krizi geçirme riskini çok yüksek oranda önler. Ama adetten kesildikten 15-20 yıl sonra yani diyelim ki bir kadın 50 yaşında adetten kesiliyor, ortalama 65 yaşındaki kadında kalp krizi geçirme riski erkeklerle eşit olur. Kalp krizi özellikle erkek hastalığıdır ve yaşlı hastalığıdır. Niye yaşlı hastalığıdır?

Çünkü kalp krizi kalp damarları 15 yaşından itibaren kalınlaşmaya başlar. Laklar birikir. Bu birikme zaman içinde artar ve ciddi hale gelir. O birikimin üzerine bir de pıhtı eklendi mi kalpte tıkanma oluşur. Kalp krizinin ana sebebi budur.'

SİGARA EN BÜYÜK FAKTÖR

Kalp krizini arttıran risk faktörlerine de değinen Prof. Dr. Mehmet Baltalı, 'Birincisi sigara içmek, ikincisi erkek cinsiyeti, üçüncüsü yaşlılıktır, dördüncüsü kolestrol yüksekliği, tansiyon yüksekliği ve şeker hastalığıdır' dedi.