Söz konusu araştırmalarda öne çıkan bulgular arasında, ülkemizdeki gençlerin gelecek konusunda oldukça iyimser olduğu saptanırken, çoğunlukla yaşam şartlarının gelecekte daha iyi olacağını düşündüğünü gösteriyor.

Uzmanlar ülkemizdeki gençlerin yarısının WhatsApp ve diğer sosyal medya iletişim araçlarına günde iki saatten fazla vakit ayırdığını belirlerken, Instagram'ın yüzde 29 ile gençlerin en çok kullandıkları üç sosyal medya kanalının başında geldiğinin altını çiziyor. Bütün bunların yanı sıra yüzde 27 ile WhatsApp, yüzde 26 ile Facebook'un gençlerin hayatında olduğunu paylaşan uzmanlar, gençlerin yüzde 70'inin müzik aleti çalma, çizim ya da resim yapma gibi sanatsal aktivitelere zaman ayırmadığını, yarısının ise spor veyahut herhangi bir egzersiz yapmak istemediğini hatırlatmakta fayda var.

Ayrıca gençlerin yarısından fazlası iş piyasasındaki deneyimlerine dayanarak, hayatta başarı elde etmek için 'tanıdıkları' olmasının okul başarısından daha önemli olduğunu düşünüyor.

Gençlerin yüzde 26'sının okumadığını, çalışmadığını veya eğitim görmediğini ifade eden uzmanlar, genç erkeklerde yüzde 17 iken, genç kadınlarda yüzde 36'ya yükseldiğini saptamış durumda.

Ayrıca gençler, evliliği hem bağımsızlık hem de güvenlik için anahtar olarak görüyor.