Bu kadar korkutucu olsa da doğru zamanda ve şekilde kontrol altına alınırsa annelik diyabetinin hem anneye hem de bebeğe zarar vermeyeceğinin üzerinde duran uzmanlar, erken teşhis için diyabete yönelik takiplerin ve gebelik planlamasının şart olduğu konusunda hem fikir.

Hamilelik sürecinde kadınların daha önce hiç karşılaşmadığı bazı durumlarla karşı karşıya kalmasının mümkün olabileceğini belirten uzmanlar, bunlardan birinin de korkutucu olsa da gebelik diyabeti olduğunu kaydediyor. Gebelik diyabetiyle karşılaşan kadınların gebe kalmadan önce şeker hastalığıyla tanışmamış olduğunu dile getiren uzmanlar, gebelerin yaklaşık yüzde 5'inin gebelik diyabetiyle karşı karşıya kaldığının altını çiziyor. Gebelik diyabetinde annelerin çocuğunun doğum sonrasında şeker problemlerinin ortadan kalktığını hatırlatan uzmanlar, fakat gebelik döneminde hem anneyi hem de bebeği tehdit eden bu hastalığın sıkıntısız bir şekilde atlatılabilmesi için erken tanının şart olduğu üzerinde duruyor.

İşte bu sebeple de her hamilede şeker düşünülerek yapılan taramalara büyük rol düşüyor.

Hamilelik diyabetinin anne adaylarının yarısında belirti göstermeden, diğer yarısında ise belirtilerle ortaya çıktığını dile getiren uzmanlar, bu belirtiler arasında çok fazla yemek yemek, çok su içmek, idrar testinde glukoz çıkmasının yer aldığını hatırlatıyor.

Bu belirtilere ek olarak hamilelik öncesinde fazla kilolu olmak veya hamilelik döneminde fazla kilo almak, ileri yaşta hamile kalmak veya birinci derece yakınlarda şeker hastalığının varlığı da gösterilebiliyor.

Ayrıca uzmanlar daha önce ölü veya anomalili doğum yapan, tekrarlayan idrar yolu ve genital mantar enfeksiyonu geçiren gebelerde de diyabetin araştırılması gerektiğini belirtiyor.