Elle muayene sırasında hareketlilikleri sebebiyle parmakların arasından kaçan ve bu sebeple de meme faresi olarak da tanımlanan fibroadenomlar, artık ameliyatsız tedavi edilebiliyor.

Kadınların çoğunun kendi kendine meme kontrolü sırasında veya doktorun elle muayenesinde saptandığını belirten uzmanlar, mamografi ve ultrasonda tipik olarak düzgün sınırlı yuvarlak-elips kitleler şeklinde belirlendiğini işaret ediyor. Elle muayene sırasında, parmakların arasına kaçacak kadar hareketli yapıları vardır. Bu nedenle 'meme faresi' olarak da adlandırılır. Fibroadenomların yaklaşık %90'ı çap olarak 3 cm'nin altındadır. Ancak ender de olsa çapları 15 cm'yi bulabilen dev fibroadenomlar görülebilir. Mamografi ve ultrason bulguları tipik olmakla birlikte, kesin tanı ancak biyopsi ile konulur. Biyopside tercih edilen yöntem, ultrason kılavuzluğunda perkütan iğne biyopsisidir.

Kanser riski varsa tedavi gerekiyor

Fibroadenomlar ağrıya neden olmuyorsa, boyutları küçükse, takiplerde herhangi bir büyüme saptanmamışsa ve biyopsi ile tanısı kesinleştirilmiş ise herhangi bir tedavi gerekli değildir. Ultrason ile düzenli olarak takipleri yeterlidir. Ancak fibroadenom büyük bir boyuttaysa ya da takiplerde büyüdüğü tespit edilmişse, görüntüsü şüpheliyse ya da ağrıya yol açıyorsa tedavi uygulanmaktadır. Bu hasta gruplarını genellikle genç yaştaki kadınlar oluşturmaktadır. Bu nedenle uzun süreli takipler yerine fibroadenomların tedavisi yaşam kalitelerini de artırmaktadır.