Teknoloji devi Facebook, son zamanlarda 'intikam pornosu' adı verilen ve sosyal medya üzerinden çıplak fotoğraflarla yapılan taciz ve şantaj vakalarının önüne geçebilmek adına tartışmalara yol açan bir uygulamaya imza atmaya karar verdi.

Facebook, sosyal medya üzerinde çıplak fotoğraflarla yapılan şantaj vakalarının önüne geçmek adına şantaj kurbanlarından yayınlanan çıplak fotoğraflarını kendileriyle paylaşmalarını talep etti.

PİLOT UYGULAMA AVUSTRALYA'DA BAŞLADI

Facebook tarafından Avustralya'da başlatılan örnek uygulama ile belirli bir fotoğrafının, eski bir sevgili tarafından istismar edileceği endişesini taşıyan kişiden önce resmi makamlara başvurması ardından da bu görüntüyü şirketle paylaşması talep edildi. Şirketin açıklamasına göre paylaşılan bu görüntü, şirkette saklı kalacak ve 'dijital parmak izine' dönüştürülecek.

DIJITAL İMZA KULLANILACAK

Dijital imzası çıkartılan fotoğrafın başka kötü ellere geçmemesi adına kalıcı olarak kullanılmaz hale getirileceğinin de altı çiziyor.

Facebook'un yüz tanıma, fotoğraf eşleştirme teknolojisinin bir aracı olan dijital parmak izi, görüntünün sayısal kodlar sayesinde bir başkası tarafından kulanılmasını engelleyecek.

Facebook bu yöntemle, bu suçun kurbanlarını 'bir nebze de olsa' rahatlatmak amacında olduğunu açıklasa da şimdiden atılan bu adımla ilgili olarak önemli eleştiriler gelmiş durumda.