Bir araştırmaya göre ülke geneli daha geniş ve evlerde yaşarken, metrekare fiyatlarının daha yüksek seyrettiği Marmara ve Ege bölgelerinde tersi bir eğilim gözleniyor.

YÜZDE 78'Sİ 4 KİŞİLİK AİLE

Çekirdek aile yapısı hakimiyetini ilan etmiş görünüyor. Türkiye genelinde yüzde 78'lik bir kesim 2 ila 4 kişilik evlerde yaşıyor. 5 ve üzeri hane müfusunun ağırlık kazandığı bölgeler Doğu ve Güneydoğlu Anadolu. Kapısı yalnızca misafir geldiğinde açılan salon dönemi geride kalıyor.

2 haneden 1'inde tüm aile bireyleri en çok salonda vakit geçiriyor. Misafire özel salonu olan evlerin oranı yalnızca yüzde 22. Balkon ve bahçeler nefes alma alanı olarak önem taşıyor. Her 10 evden 9'unda balkon ya da bahçe var en çok aileyle vakit geçirmek için kullanılıyor.

MİSAFİR AĞIRLAMAK HALA BİR GELENEK

Misafirlik sıklığı azalmış olsa da sürdürülen bir gelenek. Hanelerin yüzde 63'ünde haftada bir veya daha sık misafir ağırlanıyor.

Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet, Türkiye'nin 7 bölgesinde ev yaşamının nasıl şekillendiğini ortaya koymak üzere gerçekleştirdiği ev kullanım alışkanlıkları çalışmasının sonuçlarını açıkladı.

ÜÇ HANEDEN BİRİ 120 METREKARE'DE OTURUYOR

Araştırmaya göre Türkiye'de hanelerin yüzde 35'i 120 metrekareden büyük, yüzde 28'i 100-120 metrekare arası, yüzde 22'si 80-10 metrekare arası evlerden oluşuyor.

Daha geniş ailelerin ağırlıkta olduğu ve arazinin daha kolay bulunabildiği doğuya gidildikçe, metrekareler büyüyor.

120 metrekareden büyük evlerin oranı Güneydoğu Anadolu'da yüzde 71'e, Doğu Anadolu'da yüzde 47'ye çıkarken, metrekare fiyatlarının daha yüksek olduğu Marmara Bölgesi'nden ilk sırayı yüzde 28 ile 80-100 metrekare arası evler alıyor.

EVLER BÜYÜK, HANE HALKI SAYISI KÜÇÜK

Türkiye'de özellikle 80'li yıllardan itibaren artan şehirleşme, sanayileşme ve modernleşme sürecinin bir sonucu olarak hane halkı büyüklükleri 2-4 kişi arasında yoğunlaşmış görünüyor.

Çekirdek ailenin hakimiyetini gösteren bu tabloya göre 2,3 ve 4 kişilik hanelerin her birinin oranı yüzde 26 olurken, 5 ve ilk sırayı alıyor. 5 ve üzeri hanelerin oranı ise Güneydoğu Anadolu'da yüzde 42'e, Doğu anadolu'da yüzde 36'ya, Karadeniz'de yüzde 27'e çıkıyor.