Eskişehir'de bir grup genç, şehrin en verimli topraklarının bulunduğu Alpu Ovası'na termik santral projesini protesto etti.

Gençler, şehirdeki heykelleri gaz maskesi takıp, bunu soysay medyada paylaşarak santrale olan tepkilerini gösterirken Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Yılmaz Büyükerşen de 'Kömürle çalışan bir termik santral kurmak adeta Eskişehir için bir cinayettir' dedi.

YAŞANABİLİR ŞEHİR SIRALAMASINDA ÖNDE

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir'in Türkiye'deki yaşanabilir illerden ikincisi olduğunu ancak yapılacak olan termik santral ile şehrin büyük bir çevre sorunuyla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Büyükerşen, 'Türkiye'de yaşanabilir şehirler arasında ikinci olan ve yıllardan beri yaşanabilir şehirler arasında hep ilk üçe giren Eskişehir ne yazık ki bu özelliğini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Bunun sebebi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Eskişehir'de yapmak istediği kömürle çalışan termik santraldir.

Hemen şehir merkezinin burnunun dibinde denilebilecek kadar yakın olan bir alanda kömürle çalışan bir termik santral kurmak adeta Eskişehir için bir cinayettir. Kurulacak olan termik santral Eskişehir'i maalesef yaşanamaz hale getirecektir' diye konuştu.

1 MİLYON 250 BİN EVİN YAKTIĞI KÖMÜRÜ YAKACAK

Termik santralin kurulacağı bölgenin Eskişehir'in en verimli toprakların bulunduğu yer olduğunu belirten Büyükerşen, santralin tarım alanlarını perişan edeceğini söyledi.

Büyükerşen konuşmasını şöyle sürdürdü: ' Termik santralin kurulacağı bölgenin Eskişehir'in en verimli toprakların bulunduğu yer olduğunu belirten Büyükerşen, santralin tarım alanlarını perişan edeceğini söyledi. 'Termik Santral kurulduğunda ne yapacak? Bir milyon 250 bin evi düşünün, bunların hepsinin sobalı olduğunu düşünün."

BACADAN ÇIKAN KÜLLER VERİMİ DÜŞÜRECEK

"Bunların kömür yakarak ısındığını düşünün. Bir milyon 250 bin evin yaktığı kömürü bir günde yakması durumundadır bu termik santral. Bu tür santrallerde bacadan çıkan gözle görülmeyecek kadar ince partiküller rüzgarlarla, yüz kilometrelerce alana yayılabilmekte ve oralarda atmosferde bunu teneffüs eden insanlar üzerinde kansere yol açmaktadır."

"Küllerin karıştığı sulan tarımı da perişan etmektedir. Bu sulardan içen hayvanlar hastalanmaktadır. Sebze ve meyve bahçeleri artık eski verimliliğini kaybetmektedir. Oysa Eskişehir'de termik santralin kurulacağı yer, Eskişehir'in en verimli tarım arazisinin olduğu yere kurulacak."

BAKANLAR KURULU KARARI VAR

Bakanlar kurulu'nun ovalarla ilgili kararları olduğunu ifade eden Büyükerşen, 'Bu karar ova kararlarıdır.

Yani Türkiye'de artık tarıma gerekli ağırlığı verebilmek, tarımda Türkiye'yi kendi kendine yeter hale getirme amacıyla verimli tarım arazilerine, hayvancılık yapılan arazilere bu amaçlar dışında başka hiçbir yatırım yapılamaz' diye bir koruma kararıdır bu. Eskişehir'deki Alpu Ovası'da bu kararnameye giren yerlerden birisidir. Burası bu karara rağmen nasıl termik santral yapılacak evvela bu soruya cevap arıyoruz' dedi.