Bu olumsuzluklardan kurtulmanın Akdeniz diyetiyle beslenmekten geçtiği üzerinde duran uzmanlar, yapılan araştırmaların yapılan sağlıklı diyet ile erkek kısırlığının etkili olarak azaldığını paylaşıyor.

Bilim insanları tarafından 18 ülkeden 35 sağlıklı ve kısırlık sorunu bulunan erkek üzerinde gerçekleştiren araştırmada sperm sayısı, hareketliliği, şekil yapısı ve genetik durumunu değerlendirildi. Gözlemlerde, antioksidanlar, E ve C vitaminleri, beta-karoten, selenyum, çinko, omega-3, D vitamini, folik asit, balık, kümes hayvanları, tahıl, meyve ve sebze, az yağlı süt ve yağsız sütün kısırlık sorunu üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu saptandı. Bunların yanı sıra işlenmiş et, patates, yağlı süt ürünleri, tam yağlı süt, peynir, kahve, gazlı içecekler ve tatlılar açısından zengin bir diyetin ise erkek üremesini olumsuz yönde etkiledi ortaya konulmuş oldu.

İnsan Doğasının Esası, İyi mi, Kötü mü, Yoksa Karma mı? İnsan Doğasının Esası, İyi mi, Kötü mü, Yoksa Karma mı?

Dünya genelindeki tüm kısırlık türleri arasında yüzde 25'lik bir orana sahip olan erkek kısırlığının her geçen gün daha önemli hali geldiğini vurgulayan uzmanlar, erkek kısırlığında beslenmenin büyük rolü olduğunu hatırlatıyor. Özellikle Akdeniz diyetini benimsemenin ve ceviz tüketmenin sperm kalitesini arttırdığını ve kısırlığı olumlu etkilediğini işaret eden uzmanlar, günde 75 gram ceviz tüketmenin sperm hücrelerinin kalitesini, sperm hareketliliğini ve morfolojisini iyileştirebildiğini ortaya koydu.

Bilim insanları tarafından yapılan çalışmalarda kısır farelerin ceviz tükettiklerinde sperm morfolojisinde önemli gelişmeler olduğu tespit edildiğini dile getiren uzmanlar, cevizi abartmamak koşuluyla her gün tüketmenizi öneriyor.