Ebeveynlerin çocuklarının sürekli hareket halinde olmasından, dikkatlerini derse verememesinden şikayetçi olmalarının çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna işaret edebileceğini vurgulayan uzmanlar, istatistiklerin dünyada genelinde olduğu gibi Türkiye'de de bu sorunun hızla yaygınlaştığını gösterdiğini kaydediyor.

Çocuklardaki dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun 12 yaşından önce belirti vermeye başladığını dile getiren uzmanlar, ev ve okul gibi en az iki farklı ortamda görülen, altı ay ya da daha uzun süren dikkatsizlik, aşırı hareketlilik ve tez canlılığın Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu'na işaret ettiğini paylaşıyor.

Dünya genelinde ilkokul çağındaki her 20 çocuktan birinde, yine her 25 ergenden birinde gözlemlenen Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu'nun (DEHB), ülkemizde de her geçen gün büyük bir artış gösterdiğini hatırlatmakta fayda var.

İki farklı bozukluk olan dikkat eksikliğinin ve hiperaktivitenin her zaman bir arada gözlemlenmediğini işaret eden uzmanlar, bir arada görülen çocuklarda da bazen hiperaktivite bazen de dikkat eksikliğinin ön plana çıktığını savunuyor.

Cinsiyete göre değişiklik bu hastalıkların, kızlarda hiperaktivite ve dürtüsellik ise daha çok erkeklerde olarak ortaya çıkabileceğini vurgulayan uzmanlar, halk arasında bilinenin aksine bu durumun yüksek zeka düzeyinden kaynaklanmadığını paylaşıyor.

Çocuğun akademik, iş, sosyal ve özel hayatında sorunlara yol açabilirken, ileride depresif bozukluklar, anksiyete bozuklukları, sınıfta kalma, okulu terk etme, iş hayatında düşük başarı, sık iş değiştirme, tehlikeli araba kullanma ve madde kullanımı gibi ek sorunlarımı da tetiklediğini hatırlatmakta fayda var.