Bu sabah Atina'ya uçan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan temaslarının ilk durağı Yunan mevkidaşı Pavlopulos ile gerçekleşti. Resmi törenle karşılanan Erdoğan, heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın açıklaması için gazetecilerin karşısına geçti.

Erdoğan ve Pavlopulos'un ortak basın toplantısında iki lider arasında yaşanan Lozan restleşmesi dikkat çekti. Batı Trakya'da yaşayan Türkler'in kendi müftülerini seçemediklerini kaydeden Erdoğan, "Demek ki Lozan yürürlükte değil" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikinci rrandevusu ise Başbakan Çipras ile oldu. Karşılıklı nazik açıklamalarla başlayan ortak basın toplantısında konu Lozan, Ayasofya ve Ege deniz sahasına gelince toplantıda tansiyon yükseldi.

Çipras'ın açıklamalarının ardından yanıt veren Erdoğan, "Lozan sadece Ege'yi mi kapsıyor? Batı Trakya'daki soydaşlarımızın hukuku yok mu?" diye konuşarak iki ülkeninde azınlıklar hakkında elinden geleni yapması gerektiğini kaydetti.

LOZAN'IN YENİLENMESİ SÖS KONUSU DEĞİL

Erdoğan'ın Lozan'ı tartışmaya açmasının ardından Yunan Başbakan Çipras'tan "Lozan'ın yeniden düzenlenmesi söz konusu değil" yanıtı geldi. Kıbrıs meselesine ilişkin karşılıklı olarak çözümden yana olduklarını dile getiren liderler, 43 yılı aşkın süredir çözüm bekleyen mesele için ortak akıl vurgusu yaptı.