Peki emziren annelerin meme uçları neden yara olur? Meme ucunda oluşan yaralar emziren anne için acı verici bir sorun haline geliyor. Meme ucunda ortaya çıkan yaralar ilk emzirmeye başlanan günden itibaren belirgin olarak ortaya çıkabiliyor.

Oluşan bu yaralar meme çevresine yayıldığı zaman anne için oldukça sıkıntılı bir duruma dönüşüyor ve bundan dolayı bazı anneler bebeğini emzirmekten kaçınabiliyor. Bu durum bebeğin anne sütünü alamamasına neden olabilir.

Meme Ucu Neden Yara Olur?

Bu sorunun temel nedeni aslında bebeğin yanlış pozisyonda emmesidir. Annenin bebeği yanlış pozisyonda tutması temel sebeptir. Yeni doğum yapan annelerin çoğu bu hatayı yaptıkları için meme uçlarında çatlaklar ve acı veren yaralar oluşmaktadır.

Bunun yanı sıra bebeğin meme ucunda bulunan kahverengi halka şeklindeki bölgeyi tam olarak kavrayamadığı zaman meme başını emmeye çalışır. Bundan dolayı meme uçlarında zedelenmeler oluşur. Bu sorunlar meme uçlarındaki yaralardan dolayı daha da büyüyebilmektedir.

Çatlaklarda mikroplar üreyebilir ve memenin iltihaplanmasına neden olur. Buna dikkat edilmez ise annenin sütü kesilebilir.

Meme Ucu Çatlakları Nasıl Önlenir?

Doğumdan önce bunu önlemekte mümkündür. Gebeliğin 8. ayından itibaren anne göğüs uçlarını emme olayı için zeytinyağı içeren göğüs ucu kremleri kullanarak önleyebilir. Çatlaklar oluştu ise emzirmeden göğüs uçları ılık suyla silinmelidir.

Bebeğe uygun emzirme pozisyonu verilmeli ve kahverengi olan göğüs bölgesini ağzına tam alması sağlanmalıdır. Özellikle zeytinyağı içeren göğüs ucu kremleri düzenli kullanılmalıdır. Göğüs bölgesi temiz ve kuru tutulmalıdır. Anneler bu konuda bilinçlendirilmeli ve pozisyonlara dikkat etmelidirler.