Televizyon, tablet ve akıllı telefon gibi ekranlı elektronik cihazların yaydığı mavi ışık bir çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Göz problemleri, öğrenme problemleri, hafıza sorunları ve depresyon başta olmak üzere bir çok hastalığa neden olan mavi ışık, enfeksiyon, obezite gibi rahatsızlarında nedenlerinden biri…

Yetişkinleri etkilediğinden daha fazla çocukları etkilediğini altını çizen uzmanlar, özellikle 5 yaşındaki çocuklar konusunda ebeveynlerin dikkat etmesi gerektiğini belirtiyorlar. 3 yaşının altındaki çocukların kesinlikle tablet, akıllı telefon gibi elektronik cihazlardan uzak kalması gerektiğini dile getiren uzmanlar, bu konuda aileleri uyarıyor.

Akıllı telefonları hayatımızdan çıkarmamız mümkün görünmüyor. Ancak bazı önlemler ile akıllı telefonların zararlarını bir nebze de olsa önleyebiliriz. Mesela mavi ışığı engellemek için play store markette bazı uygulamalar mevcut. Özellikle akşamları belirli bir saatten sonra devreye giren ya da telefonun üzerindeki sensör sayesinde sadece karanlık ortamlardayken devreye giren bazı uygulamalar akıllı telefonlarından yayılan mavi ışığın rengini daha loş bir ışığa çeviriyor.

Ayrıca uzmanlar Asansör, bodrum gibi ortamlarda telefon ile görüşülmemesi gerektiğini altını çiziyor. Çünkü asansör ve bodrum gibi fazla elektromanyetik enerji gerektiren yerlerde, telefon ile görüşmek ciddi sorunlara yol açabilir.

Yapılacak en önemli şeylerden bir tanesi de telefonun cildinize temas etmesini engellemek. Mesela telefonu pantolon cebinizde taşımak yerine, çantanızda taşımanız oldukça önemli bir konu. Ayrıca telefonla konuşurken kulağınıza götürmek yerine, sesi dışarı vererek hoparlörden konuşma sağlamanızda sizi koruyacaktır. Kalabalık bir ortamdaysanız ve hoparlörden konuşup, herkesin konuşmanızı duymasını istemiyorsanız kulaklık ile konuşma yapabilirsiniz.