Romanlarda Erken Evlilik

Yetkililer hamile olan çocukların büyük bir çoğunluğunun bölgede ikamet eden Roman vatandaşlara ait olduğunu ve Roman geleneklerine göre erken yaşta yapılan evliliklerin normal kabul edildiğini ifade ediyor. Edirne'de bulunan bazı sağlık kuruluşları tarafından psikolojik ve fiziksel destek sunulan bu çocuklar için mahkeme tarafından danışmanlık temin edilmesine karar verildi.

Hamile çocuklar hakkında yürütülen çalışmalar sonucunda derlenen raporlar, çocuk mahkemesine intikal ettirilirken, Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğü tarafından gereken tedbirlerin alınacağı açıklandı.

Çeşitli Çevrelerden Tepkiler

Edirne'de meydana gelen bu olay için çeşitli çevrelerden tepkiler geliyor. Sosyal medyada da bazı hashtaglar açılarak protesto edilen bu olaya benzer bir başka olay da geçtiğimiz günlerde İstanbul'da yaşanmıştı. İstanbul'da Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran ve büyük bir çoğunluğu Suriyeli olan, 15 yaşından küçük, 115 hamile çocuk haberi de gündemde tepkilere yol açmıştı.

Çeşitli çevreler bu olayların insanların eğitimsizliğinden kaynaklandığını ve çocukların erken yaşta evlendirilmemesi için gereken çalışmaların yapılmasını, ailelerin bilinçlendirilmesi gerektiğini savunuyor.

Edirne'de Tepkiler Büyüyor

Edirne'de tespit edilen 186 hamile kız çocuğu, bölgede de çeşitli tepkiler ile karşılandı. Edirne Roman Eğitim Gönülleri Derneği Başkanı Turan Şallı, yapılan bu araştırmanın sonuçlarının olumsuz ve vahim olduğunu ifade etti. Her gün hastanelere çok sayıda hamile kız çocuğunun başvurduğunu belirten yetkililer, bu olayların devam etmemesi için ciddi önlemler alınması gerektiğini ifade ediyorlar.

Ülkemizde son yıllarda üzerinde sıkça durulan erken evlilikler ve çocuk yaşta anne olan kızların durumunun iyileştirilmesi için çeşitli insan hakları ve eğitim derneklerinden de destek alınıyor.