Biberon çürüğü olarak isimlendirilen bu çürükler için önlem alınması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, her şeyden önce çocuklara diş fırçalama alışkanlığının çocukluk döneminde kazandırılmasının şart olduğunun altını çiziyor.

Dişlerin görünen yüzeyi ile birlikte arka kısımlarının da çürüklerden korunması için temizliğine önem verilmesinin şart olduğunu belirten uzmanlar, üç yaş öncesi ve sonrasında uygulanması gereken kurallar, biberon çürüğü ve çürük önleyici tıbbi yöntemleri bulunduğunu kaydediyor.

Özellikle annelerin sıklıkla yaptığı hata emzik ya da biberonu şeker, bal, reçel gibi gıdalara batırarak çocuklara uyumadan önce vermeleri olduğunu vurgulayan uzmanlar, çocukların bu biberonla uyku boyunca kaldıklarını ve ağızda sürekli şeker varlığı süt dişlerinde çürüklere neden olduğunu hatırlatıyor.

Bu çürüklere literatürde biberon çürüğü denildiğini belirten uzmanlar, çocuklarda 3 yaşa kadar tıbben diş macunu kullanımının tavsiye edilmediğini paylaşan uzmanlar, 3 yaştan sonra çocuklara özel macun kullanımını tavsiye ediyor.

Diş çürüklerinin genellikle azı ve küçükazı dişlerinin çiğneyici yüzlerinde bulunan "fissür" adı verilen oluklarda başladığını vurgulayan uzmanlar, sıvı bir dolgu olan fissür örtücü ile bu olukların üzeri kapatılıp o bölgeye mikrop, yemek artığı gibi maddelerin sızması engellenerek çürük başlangıcının %70 – %80 oranında önlediğini ifade ediyor.