Daha önceden, vatandaşların hizmetine miras sorgulama ve soy ağacı sorgulama sekmesini getiren e-devlet, şimdi de vasiyetname özelliğini getirerek, hızlı ve güvenilir işlem yapma kalitesini, yetkililer siteyi kalkındırmayı ve kolay hizmetler sunarak vatandaşın, sıra bekleme, randevu alma gibi sorunlarını ortadan kaldırmayı ve devlet işlerinin birçoğunu vatandaşın ayağına götürmeyi amaçlıyor.

Adalet Bakanlığı'na bağlı olan, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, mirasçılık belgesinin e-devletten alınmasına yönelik uygulamanın çalışmaya başlamasının ardından, vasiyetnamelerin de elektronik ortamdan verilmesi için, e-devlet üzerinden vatandaşa iletmek için, çalışma başlattı.

Adalet Bakanlığının yeni uygulaması: Vasiyetname

Adalet bakanlığı, e- devlet sisteminin ilk kurulduğu günden beri, vatandaşa en çok hizmet sunan kuruluşların başında gelmektedir. Adli sicil kaydının kullanılacağı hizmete göre sınıflandırılıp e-devlet üzerinden, vatandaşa verilmesi hizmeti ile başlayıp, soy ağacı gibi Türk halkının en çok merak ettiği konulardan biri olan meseleyi, çözüme kavuşturduktan sonra, vatandaşların bu kez de vasiyetnamelerini inceleme özelliği vatandaşın hizmetine girmiş bulunuyor.

Adalet Bakanlığının sayfasına eklenecek olan sekme ile vatandaşlar, ölen kişinin mirasının paylaşımına yönelik olan beyanlara e-devlet üzerinden ulaşıyor. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile sistem üzerine giriş yapılarak, sorgulama yapılabilecek. Vasiyetname hizmeti, noterlerin verdiği ve ilgili mahkemelerin kararıyla açılan vasiyet namelere ulaşılabilecek.

Vasiyetname sorgulama nasıl yapılır?

E-devlet sistemi üzerinden, oturum açılır. Adalet Bakanlığı kuruluşunun, sayfasına girilir. Sayfaya girildikten sonra, vasiyetname sorgulama sekmesinin sisteme eklenmesi ile ilgili sorgulama, kısa süre içerisinde yapılır. Bu vasiyetname uygulaması. 1 Ocak 2017 ve daha sonrasını kapsayacak şekilde planlanması yapılıyor.