Duygusal Açlık Nedir?

Psikiyatri alanında uzman olan ve eğitim koçluğu yapan profesyonellerin çağın hastalığı olarak nitelendirdiği duygusal açlık; hiçbir şeyle yetinememe, her şeye sahip olunsa da mutlu hissedememe, kendini yalnız hissetme gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

Özellikle teknolojinin yaygınlaşması ile birlikte insan iletişimlerinin ve ilişkilerinin sekteye uğradığını belirten psikologlar ve yaşam koçları, giderek yayılmakta olan duygusal açlığın tedavisinin sevgi ve düzenli ilişki modelleri olduğunu belirtiyor. Aile ilişkilerinin önemine de değinen uzmanlar, aile içinde yaşanan iletişimsizliklerin ve kopmaların duygusal açlığı tetiklediğini belirtiyor.

Duygusal Açlık İle Başa Çıkma Yöntemleri

Psikoloji biliminin en önemli konu maddelerinden biri haline gelen duygusal açlık nedir? Nasıl başa çıkılır? temalı psikolojik sorunlar başta çocuk ve ergen yaşta olmak üzere herkesi etkisi altına almaya başlıyor.

Telefon ve bilgisayar bağımlılığının büyük oranda etkilediği duygusal açlık ile baş etmenin birinci sırasında bu tür bağımlılıklardan uzaklaşma yer alıyor. Eğer çocuğunuz sürekli olarak telefonu ve bilgisayar ile vakit geçiriyor; sizinle asgari düzeyde iletişim kuruyorsa ve sürekli olarak hoşnutsuz ve mutsuz tavırlarda yer alıyorsa duygusal açlığı bastırmanın ilk yolu bağımlılık seviyelerini azaltmaktan geçiyor.

Sevgi ve sağlıklı iletişimlerin doğrudan duygusal açlıkları yenmenin ilk adımı olarak görüldüğü toplumda bir diğer etken ise kendini ifade edecek hobiler elde etmek.

Yetişkinlerde de ortaya çıkan duygusal açlığın sebebi ise iş yerinde kendini hissettiren yoğun stres ve bunun akabinde yetersizlik hissi. Bunun önüne geçmek için insanların kendileri ve sevdikleriyle daha fazla vakit geçirmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, ancak kendilerini değerli hisseden çocuklar ve yetişkinlerin duygusal açlıklarını bastırabileceklerini işaret ediyor.