Obezite ve diyabetin birlikte seyretmesinin diyabezite olarak adlandırıldığını vurgulayan uzmanlar, bu durumun yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları, eklem rahatsızlıkları, safra kesesi problemleri, uyku apnesi ve kanseri tetiklediğini dile getiriyor.

Türkiye'de 7 milyondan fazla diyabetli olduğunu kaydeden, 3 milyondan fazla kişinin ise diyabetli olduğunun farkına varmadığını ifade eden uzmanlar, diyabeziteye dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Hareketsiz yaşam tarzının, sağlıksız beslenmenin ve obezitenin diyabeziteyi tetiklediğini açıklayan uzmanlar, Vücut kitle indeksi 25 – 29 olan kişilerde diyabet görülme riskinin 3 kat arttığını, vücut kitle indeksi 30'dan fazla olan kişilerde ise bu riskin 20 kattan fazla olduğunu ifade ediyor.

Obezitenin artık diyabet riskini arttırdığını işaret eden uzmanlar, çağımızda obezitenin salgın hale geldiğini ve buna ne yazık ki diyabetin de eşlik ettiğini paylaşıyor.

Obezitenin yediğimiz gıdalardan alınan enerjinin, günlük aktivitelerimiz esnasında tükettiğimiz enerjiden fazla olması ile tetiklenen bir süreç olduğu üzerinde duran uzmanlar, bu nedenle yüksek kalorili, yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı sürdürüldüğünde, diyabet ve obezite riskini arttığını dile getiriyor.

Diyabezite olarak adlandırılan bu hastalık, özellikle yüksek tansiyon başta olmak üzere kalp damar hastalıkları, eklem rahatsızlıkları, safra kesesi problemleri, uyku apnesi, kanser gibi hastalıkları beraberinde getirdiğini hatırlatan uzmanlar, diyabeziteden korunmak ve bu durumu engellemek için yaşam tarzı değişikliğinin şart olduğunu paylaşıyor.