İnsansız Hava Aracı Olarak Drone

Drone, insansız özelliğe sahip askeri alanda sıklıkla kullanılan, sivil alanda fotoğraf çekmek, kuşbakışı görüntü ve videolar yakalamak için özel geliştirilmiş ingilizce erkek arı anlamına karşılık gelen bir kelimedir. Droneler belli bir hızda ve belli bir yüksekliğe kadar çıkarak çok güzel görüntüler yakalayabilmektedir.

Belli bir şarj süresi içerisinde istenen şekilde güzel görüntüler elde edebilmektedir. DJI droneleri imal eden öncü bir kuruluştur. 2006 yılı içerisinde Çinde kurulmuş olan DJI hem askeri hem de sivil dronelar ile alanında öncü bir kuruluş olmuştur. Drone üreticisi bu kuruluş insansız havada uçabilen bu araçlara da karayolu taşıtlarda olduğu gibi dronlara elektronik plaka takılabileceği bilgisini paylaşmıştır.

Droneler güzel resim ve video çekme özelliğine sahip olsada kimi zaman özel hayatı, havayolu sahasını, girilmesi yasak olan bölgelere girme yasağını delebilmektedir. Bu durumlarda droneların kimliğinin tespiti ve kullanıcının kim olduğu bilgileri yasal yollara başvurmada önemli olmaktadır. Elekronik plaka teknolojisinin uygulandığı drone olarak AeroScope isimli araç tanıtılmıştır.

Elektronik plakalı Droneların özellikleri Nelerdir?

Droneler her alanda uygulanabilen bir insansız araçtır. Sağlık alanında, yarış pistlerinde, ürün taşımacılığı ve sevkiyatında, sporda, gazetecilikte, fotoğrafçılıkta büyük kolaylık sağlamaktadır. Ancak bazı durumlarda güvenlik riskleri taşımaktadır işte bu durumları öngören DJI firması yeni geliştirdiği AeroScope insansız aracıyla bu güvenlik risklerini ortadan kaldırmıştır.

Bu araç 5 km yüksekliğe kadar çıkabilen hava aracı AeroScope güvenlik yetkililerince tanınabilecek ve birtakım verilerine ulaşabilecektir. Ulaşabilinecek veriler olarak dronenun hızının ne kadar olduğu, yerle olan mesafesi, kayıt ismi, droneye ait seri numarası, dronenun hangi yönde olduğu, çıkış yerinin neresi olduğu gibi veriler bu sayede bilinecektir. Hakları ihlal edilen kişiler bu yöntem ile yasal yollara başvurabilecek ve drone kullanıcını dava edebilecektir.