Ülkemizin Avrupa'da, Rusya ve Almanya'nın ardından diyabet sayısı açısından üçüncü sırada bulunduğunu belirten uzmanlar, asrın hastalığı olarak tanımlanan diyabetin önlenmesi için besinlerin tüketim miktarı ve tatlandırıcıların da şeker yerine alternatif olarak kullanılmasının şart olduğunu vurguluyor.

Sağlıklı bir hayat geçirmek için beslenme tarzınızı değiştirmenizin şart olduğunu kaydeden uzmanlar, diyabetlilerin kendilerine özel olarak hazırlanmış yemeklere ve diyabetik ürünlere ihtiyaçları olmadığını, diyabetliler, sağlıklı olan herkesin yiyebileceği besinleri, belirli kurallar çerçevesinde tüketebileceklerini savunuyor.

Kan şekerlerini kontrol altında tutabilen şeker hastalarının belirli miktarda şeker bile tüketebileceğini işaret eden uzmanlar, diyabetin beslenme tedavisinde esas olan, hangi besinin, ne miktarda ve ne zaman yenileceğinin çok iyi bilinmesinin şart olduğunu paylaşıyor.

Hastaların yanlış bilgilendirmeler sebebiyle yasaklarla boğuştuklarını dile getiren uzmanlar, diyabetlilerin tatlandırıcıları da şekere alternatif olarak kullanabileceğinin altını çiziyor.

Bugün için sağlığa zararı olmadığı bilinen aspartam, sakarin, asesulfam-K, sukraloz, neotam ve advantam gibi enerji içermeyen tatlandırıcıların, yiyeceklerin ve içeceklerin tatlandırılmasında kullanılabildiğini savunan uzmanlar, enerji içermeyen tatlandırıcıların, günlük maksimum kullanım dozlarını geçmeyecek şekilde kullanılmalarında bir sakınca olmadığı Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) ve Türk Gıda Kodeksi tarafından bildirildiğini kaydediyor.