Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen son araştırma Türkiye'de her 10 kişiden 9'unda D vitamini eksikliği olduğunu gösterdi. Özellikle kadın ve çocukların günlük destek dozuna ihtiyacı olduğunu vurgulayan uzmanlar, D vitamininin eksikliğinin vücudumuza etkileriyle ilgili uyarıyor.

Ülkemiz her ne kadar güneş ışığından bolca yararlanan bir ülke olsa da, Nisan ve Ekim ayları arasında dik güneş ışınları nedeniyle D vitaminini tabii kaynaktan yüksek ölçüde sağlayamıyoruz. Gerçekleştirilen araştırmalar D vitamini eksikliğinin erkeklere oranla kadınlarda %93 daha yüksek oranda olduğu tespit ederken, D vitamininin, kalsiyum ve fosfor emilimini hızlandırarak kemiklerin güçlenmesine yardım ettiğini ve bunun özellikle çocukların kemik gelişimi için oldukça önemli olduğunu hatırlatmakta fayda var.

D vitamininin hem güneş yardımıyla vücut tarafından üretilebilen hem de dışarıdan besinler ve takviyeler ile alınabilen bir vitamin türü olduğu dile getiren uzmanlar, D vitamini kemik dokusu dışında birçok organımızın çalışmasında da önemli role sahip olduğunu vurguluyor.

D vitamininin vücudumuzdaki tüm hücreleri etkileyebileceğini ve hücre farklılaşmasında fonksiyonları düzenleyici role sahip olduğunu, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini işaret eden uzmanlar, güneş ışığından yararlanmama, mahrum kalma ve kullanılan bazı güneş koruyucuları ile bu koruyucuların bilinçsiz kullanılmasının D vitamini eksikliğine neden olduğunun altını çiziyor.