Anne-Bebek Sağlığında Kritik Rol Anne-Bebek Sağlığında Kritik Rol

Eğer sağlıklı ve güzel dişlere sağlık olmak istiyorsanız mutlaka dişlerinize düzenli bakmanız ve kontrollerinizi aksatmamanız gerektiğini vurgulayan uzmanlar, hem görsel hem de fiziki anlamda dişlerinizi korumak için D vitaminine önem vermeniz gerektiğini paylaşıyor.

Kalsiyum ve fosfor emilimini arttıran D vitaminin, diş minesini güçlendirdiğini, çene kemiği ve dişlerin anatomik yapısının gelişmesini sağladığını da hatırlatan uzmanlar, D vitamini eksikliği nedeniyle diş yapı ve dokusunda sıkıntıların meydana gelebileceğini dile getiriyor. Diş destek dokularında bozulmaların, alveol kemiklerinde osteoporozun, kemik trabeküllerinde yağlı kemik iliği ve kalsifikasyon bozuklukların görülebileceğini savunan uzmanlar, D vitamini eksikliği enflamasyona açık bir savunma sistemine sebep olabileceği için dikkatli olunması gerektiğini de ifade ediyor.

Özellikle hamilelik dönemindeki diş eti hastalıkları ve çürüklere önlemek için de bu dönemde hamilelerin beslenmelerine hem de ağız bakımlarına daha fazla özen göstermelerini tavsiye eden uzmanlar, diş hekimi kontrollerinin de üçer aylık periyodlarla yapılmasını öneriyor.

Uzmanlar çocukların küçük yaştan itibaren ebeveynleri tarafından diş fırçalamaya özendirilmesinin, iki yaşından itibaren de dişlerde herhangi bir sorun olmasa bile dişçi ziyaretlerinin başlamasının şart olduğunu vurguluyor.

Ayrıca bebeklerin yeni doğandan itibaren, yetişkinler ve gebeler ise günlük destek dozunda ve ihtiyaç doğrultusunda D vitamini takviyesi alabileceğini de belirten uzmanlar, yaş gruplarına göre 0-1 yaş arası bebeklerde günde 400 IU, 1-18 yaş arası çocuklarda günde 600 IU, 18 yaş ve üzeri yetişkinlerde günlük 1000 IU yeterli doz olarak öneriyor.