Taşeron çalışanların uzun süredir beklediği müjdeli haberi Cumhurbaşkanı Erdoğan son dakika açıklaması olarak gündeme düştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Taşeron işçilerin sorununu bu hafta içinde çözüyoruz, Meclis'e gelecek" dedi.

BAKANLIKLAR KONUDA HEM FİKİR OLDULAR

Gram altın '3500 TL olacak' dedi! Ünlü ekonomist tarih verdi Gram altın '3500 TL olacak' dedi! Ünlü ekonomist tarih verdi

Başbakanlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığının yoğun bir çalışma yaptığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birlikte işi tatlıya bağladılar inşallah. Bu hafta içinde Meclise gitmesiyle bütçe müzakerelerinin de arkasından inşallah neticeye bağlanacaktır" açıklamasında bulundu.

BAŞBAKAN YILDIRIM'DA AÇIKLAMA YAPTI

Başbakan Yıldırım, "Taşeron olarak çalışanların sorununu Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla hallediyoruz. Bir hafta içerisinde inşallah Meclise göndereceğiz." dedi

İŞTE O TAŞERON TASARISINDAKİ MADDELER;

Bu toplantı sonunda metinlerin birleştirilip sadeleştirilmesine karar verildi. Sonunda bu çalışmada tamamlanıp tasarı Sayın Cumhurbaşkanı'na arz edildi, ardından da yasal süreç başlayacak. Bu tasarılarda yer alan konuları zaman zaman yazılarımda paylaşmıştım.

Bazılarını hatırlayalım: *Kadroya geçecek taşeron işçileri artık "kamu çalışanı" olacak. Statüleri için 657 sayılı yasanın 4. Maddesine bir e bendi eklenmesi bekleniyor. Böylece özel statülü sözleşmeli personel olacaklar. *Yapılacak sözleşmelerin 3'er yıllık olması düşünülüyor. Sözleşme yenilenmesinde performans kriteri öncelikli olarak düşünülecek.

Güvenlik ve arşiv taramaları mutlaka yapılacak. Güvenlik ve arşiv araştırması olumlu olmayan personel düzenlemeden yararlanamayacak. Güvenlik araştırmasında başta FETÖ olmak üzere tüm terör örgütleriyle irtibatlı olup olmadıklarına bakılacak.

Araştırma sırasında 657 sayılı kanunun 48'inci maddesinde yer alan suçların olup olmadığına da bakılacak. Yani devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma gibi suçlardan mahkum olmamak şartı da aranacak. *Çalışanlar memur sendikalarına üye olabilecekler.

Şirketler aradan çıkacağı için de maaş, kıdem tazminatı ve emeklilik haklarına garanti gelecek. Bu arada kadro çakılı olacak. *Şirketlerle yapılan anlaşmalar feshedilecek ve çalışanların patronu artık devlet olacak. İhale sözleşmelerindeki tazminat maddeleri de yerine getirilecek. *Kadroya geçecek olan personelin geçmişte kamuya karşı açtığı tüm davalardan da feragat etmesi gerekecek. Böylece personel kamu ile davalık olmadan kadroya geçmiş olacak. Kazanılmış haklar korunacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarında alt işveren sistemi bitirilecek. *Kamu kurum ve kuruluşlarında personel teminine dayalı işlerde çalışan alt işveren işçilerinin büyük çoğunluğunu kapsayacaktır. *Kapsamdaki alt işveren işçileri tamamen aynı şekilde istihdam edilecektir"