Uzmanlar okula gitmeyi reddetme durumunda, sorunun mutlaka çocuktan kaynaklandığını iddia edemeyiz. Çocuğun okulunun ya da sınıfının değişmesi, öğretmeni ile yaşamış olabileceği bir problem, arkadaşlık ilişkilerinde oraya çıkabilecek sorunlar veya üstesinden gelemeyeceği kadar ağır bir sorumluluk varsa okul reddi görülebileceğini hatırlatıyor.

Okula gitmeyi reddetme davranışının nedenlerini anlamadan, sadece baskı yaparak okula gitmesi için zorlamak çocukta öfke nöbetleri, okuldan kaçmak, kendine zarar vermesi gibi durumlara sebep olabilir. Peki ama bu sorunla mücadele eden uzmanlar nasıl önlemler almalı?

Okul Yönetimi ve İdaresinde Dijital Dönüşüm Okul Yönetimi ve İdaresinde Dijital Dönüşüm

Özellikle okula yeni başlayacak çocukların bu döneminde heyecan, kaygı gibi duygularının normal olduğunu hatırlatan uzmanlar, çocuğunuzla okula gitmek istememesinin nedenlerini konuşmanız gerektiğini vurguluyor. Bu sayede çocuğunuzla iletişim kurmanızın daha kolay olacağını vurgulayan uzmanlar, bazen çocuklar çok kolay anlatmayabilir. Böyle durumlarda resim çizdirme, hikaye anlatma ya da insan figürlü oyuncaklar yardımıyla farklı bir iletişim kanalı kurulabilir.

Sorun aile içinden kaynaklanıyorsa, aile içi iletişimi güçlendirmeye, çocuğun yaşına ve bilişsel gelişimine uygun becerileri geliştirmesine yönelik destekleyici yaklaşımlarda bulunulmalıdır.

Okul kaynaklı ise, okul alanında düzenlemeler yapılmalıdır. Okul içindeki bireylerle arasında bir sorun varsa, rehberlik servisinin ve idarecilerin devreye girmesi işe yarar. Okul nedenli sorun aşılamıyorsa son aşamada sınıf ya da okul değişikliği de yapılabilir.