Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırmalar anne sütünün zeka gelişimi üzerindeki etkisini net bir şekilde ortaya koyarken, özellikle okul çağı çocuklarının performansında anne sütü almış olanlarla almamış olanlar arasında büyük fark oluştuğunu dile getiriyor.

Emzirme sırasında anne ile hem tensel hem de göz teması kuran bebeğin beynindeki kan akımı ve sinaps denen nöronlar arasındaki bağlantıların arttığının da altını çizen uzmanlar, bütün bunların yanı sıra emzirme sürecinde annenin bebeğiyle yumuşak bir ses tonuyla konuşması, gülmesi, ona dokunması da öğrenme ve hafızayı da barındıran, genel olarak limbik sistem olarak bilinen yapıyı etkilediğini savunuyor.

Bebeklikten sonra yaşamın her döneminde yeterli ve kesintisiz uykunun hem bedensel hem de zihni gelişim için son derece önemli olduğunu hatırlatan uzmanlar, çocukların kaliteli uyku almalarını sağlamak için gerekli ortamı oluşturmaya özen göstermeniz gerektiğini işaret ediyor.

Ayrıca, tiroit bezinin iyi çalışmaması durumunda zeka geriliği riski doğduğu için, doğumdan hemen sonra bebekten topuk kanı alınarak değerlendirme yapılmasını sağlaması gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

0 ile 2 yaş arasında beynin gelişiminin yüzde 70-80'lik bölümünün tamamlandığını belirten uzmanlar, bu nedenle söz konusu dönemde bebeklerin hafızasına kazınacak uyaranlardan uzak durması gerektiğini kaydediyor.

Bebeklerin zekasını olumsuz etkileyen etkenlerin başında televizyonun geldiğini paylaşan uzmanlar, hayatın ilk yıllarında çocukları televizyondan mümkün olduğunca uzak tutmanız gerektiğini vurguluyor.