Bu sebepten dolayı, erken yaşta takip ve uygulanacak olan tedaviden faydalanabilmesi gereken çocukları teşhis etme, çok fazla önem arz etmektedir.

Çocuklarda Kan Basıncı Görülme Sıklığı Nedir?

Çocuk yaşlarda hipertansiyon görülme sıklığı %1-%1,5 arasında değişiklik göstermektedir. Fakat son yıllarda çocuklarda sıkça görülmeye başlanan; obezite, kötü beslenme(fast-food vb.) ve hareketsiz bir yaşam sürdürme gibi oluşagelen türlü alışkanlıklarda artış nedeninden dolayı, özellikle ergenlik dönemindeki çocuklarda, hipertansiyon rahatsızlığının görülme oranı büyük bir artış göstermeye başlamıştır.

Çocuklarda Kan Basıncı Kaç Yaşından Sonra Ölçülmelidir?

Hipertansiyon rahatsızlığının erken tanısı konulması için, 3 yaşında veya daha büyük olan çocuklarda kan basıncı ölçümü, uygulanacak olan muayenenin en önemli unsuru olmalıdır. Çocuklarda kan basıncı, sağlıklı sonuçlar alabilmek için, mutlaka uzman doktor nezaretinde yapılması gerekmektedir. Aile bireyleri, hipertansiyon rahatsızlığının genetik özelliğinin olmasından dolayı, mutlaka sorgulanmalıdır.

Hipertansiyon rahatsızlığı riski olan(şişmanlık, diabet, periyodik yüksek kan basıncı, çocuk veya ailede hiperlipidemi varlığı, anne babada hipertansiyon olması, birinci veya ikinci derece yakınlarında erken kalp krizi veya felç gibi rahatsızlıkların olması durumları gibi) çocukların ise, yaş durumuna bakılmadan mutlaka tansiyon ölçümü yapılması gerekmektedir.

Çocuklarda Kan Basıncı Ölçümü Nasıl Yapılır?

Çocuklarda tansiyon ölçümü yapılmadan önce, çocuk mutlaka rahat oturabileceği bir pozisyonda, yaklaşık olarak 10-15 dakika arası istirahat etmesi gerekmektedir. Sonrasında ise, kan basıncı kalp hizasında desteklenmiş bir şekilde, kolun üst tarafından ölçülmelidir. Kan basıncı üç kez arka arkaya ölçülebilmektedir. Eğer yeterli sonuçlar alınamıyor ise 1 hafta sonra, tekrar ölçülmelidir.