Uzmanlar son 50 yıl içerisinde sperm sayısının ve kalitesinin neredeyse yarı yarıya, seminal hacminin ise yüzde 25 oranında azaldığını vurgularken, sperm şekil yapısındaki bozukluklar arttığını hatırlatıyor.

Genç çiftlerin korunmasın ilişkiye rağmen 12 ay içerisinde gebelikle karşılaşamadıklarını işaret eden uzmanlar, ergenlik sorunları ve erken menopoz durumları eklendiğinde infertilite oranının da yüzde 24'e yükseldiğini dile getiriyor. Bu rakamların son 20 yıl içinde iki katına çıktığını da göz ardı etmemek gerektiğini ifade eden uzmanlar, doğurganlığın değerlendirilmesinde çiftlere farklı testler uygulandığını açıklıyor.

Üroloji ve jinekoloji muayeneleri, hormon testleri, sperm analizi, enfeksiyon testleri sonrasında gebelik için uygun zamanın ortaya konulabileceğini belirten uzmanlar, muayene, sonrasında yapılan sperm analizi, kan testleri ile başlanıp gerekirse biyopsi, laparoskopi, histeroskopi, rahim filmi gibi daha ileri tetkikler yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

Bu testlerin detayı anne veya baba adayına özgü olarak planlanmalı ve çiftin durumuna göre değerlendirilmesi gerektiğini de hatırlatan uzmanlar, kadınlarda rahim, yumurta tüpleri ve yumurtalıkların, erkeklerde ise testislerin normal çalışmasını bozacak enfeksiyonlar, gelişme bozuklukları, olası kist ve tümörler, hormonal dengesizlikler; çiftlerin istedikleri zaman çocuk sahibi olmaları konusunda olumsuzluk yaşamalarına sebep olduğu üzerinde duruyor.