Elbette ki çocukların okul araç ve gereçlerini, kitaplarını okula kolaylıkla götürebilmesi için sırt çantası kullanması gerekiyor. Fakat çocukların beden yapısına uygun olmayan çantalar ve taşıma yöntemleri kas iskelet sistemi problemlerinin ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor.

Okulla giderken öğrencileri en zorlayan noktalardan birinin kitaplarla dolu ağır çantaları taşımak olduğunu belirten uzmanlar, özellikle gelişim çağındaki çocukların bu ağırlık nedeniyle bazı sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabileceğinin altını çizmeliyiz. Uzmanlar ebeveynlere çocuklarının çantalarındaki yükü dengelemek için eğilerek yürüyüp yürümediklerini sürekli kontrol etmelerini ve çocuklarının boyun ile sırtlarında ağrı olup olmadığını sormalarını öneriyor.

Çocukların ellerinde bacaklarında ağrı, güçsüzlük, uyuşma ve karıncalanmaların da olup olmadığının saptanmasının önemli bir nokta olduğunu belirten uzmanlar, eğer okul çantalarının uygun bir şekilde kullanılmazsa çocuklarda kas, eklem ve sinir zedelenmelerine yol açarak boyun, sırt, bel ve omuz ağrısıyla beraber kollarda ve bacaklarda ağrı ve uyuşmalara yol açabileceğini, bunun yanı sıra sırt eğikliklerini tetikleyebileceğini savunuyor.

Çanta hafif, ancak dayanıklı malzemeden yapılmış olmalıdır. İki adet boynu ayarlanabilir omuz askısı olmalıdır ki, tek taraflı omuz askısı olanlar yükü eşit olarak dağıtamazlar. Bel ve göğüs kemeri mutlaka bulunmalıdır. Ağır yükün daha eşit olarak dağıtılmasını sağlarlar. Çantanın ağırlığı kullanın kişinin ağırlığının en fazla %15'ini geçmemelidir, bu oran ilkokul çocuklarında 3-4 kg, diğer çocuklarda 5-8 kg arasındadır.

Çantanın sırt pedi iyi olmalı; aksi takdirde çantadaki sert cisimler veya kitapların sert uçları sırta batarak rahatsızlık verebilir. Tekerlekli sırt çantaları özellikle çok ağır taşıyan çocuklar için daha konforlu olabilir.