Çocuğunuz soru sorup öğrenmek istemiyorsa bu durumun normal bir durum olmadığının altını çizen uzmanlar, böylesi bir durumda ilk olarak anne ve baba ile öğretmenleri mutlaka sorgulamak gerektiğini dile getiriyor.

Özellikle gelişim döneminde çocukların farklı sorular sormasının doğal ve gerekli bir davranış olduğunu kaydeden uzmanlar, çocukların sorularına geçiştirici ve doğru olmayan cevaplar vermek yerine, doğru ve bilimsel cevapları kullanmak gerektiğini belirtiyor.

Ebeveynlerin yanıtını bilmedikleri sorularla ilgili olarak çocuklarına 'bilmiyorum' demekten de çekinmemesi gerektiğini işaret eden uzmanlar, yanıtını çocukla birlikte öğrenmenin araştırmaya ve öğrenmeye sevk edeceği konusunda hem fikir.

Çevresini araştırıp keşfetmek istemeyen, soru sormak istemeyen ve soru sormaktan kaçınan, merak etmeyen çocukların durumlarında ebeveynlerinden ve öğretmenlerinden şüphelenilmesi gerektiği üzerinde duran uzmanlar, bunun ebeveyn veya öğretmenin çocuğa karşı sergilemiş olduğu hatalı davranışlardan kaynaklandığını paylaşıyor.

Genellikle büyüklerimizden duyduğumuz 'Bu nasıl soru?', 'Büyüyünce öğrenirsin' ve 'Sen de ne kadar çok soru sordun' şeklindeki yaklaşımların çocuğun merakını körelttiğini ifade eden uzmanlar, otoriter, kısıtlayıcı ve ilgisiz anne baba tutumlarına maruz kalan çocuklarında merak duygularının zedelendiği konusunda hem fikir.

122 okul öncesi öğretmenine çocukların merak ettikleri soruları yönelten ve öğretmenlerin vermiş oldukları yanıtları inceleyen bir araştırmanın sonucu, öğretmenlerin yalnızca yüzde 20-30'unun çocuklara bilimsel gerçeklikte yanıtlar verdiğini ortaya koydu. Cevabını bilmedikleri sorularla ilgili olarak 'Bilmiyorum, araştıracağım' cevabını veren öğretmenlerin ise oranının oldukça düşük olduğunu saptayan bu araştırma, Bilmiyorum dedikten sonra çocukla birlikte bu konu hakkında araştırmalar yapıp, çocuğun gelişimine uygun olarak eğitim sürecinde etkinliklerle çocuğun merak ettiği bilim sorularına yanıtlar verilmelidir.