Ünlü doktor geçtiğimiz günlerde Aydın'ın Nazilli ilçesinde düzenlenen 7. Kültür Sanat ve Edebiyat Festivali'ne konuk oldu. Bu etkinlikte yaptığı konuşmasında yer fıstığının insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çeken Canan Karatay, "Fıstık yiyin, fıstık gibi olun." dedi.

Doğal Olan Her Şeyi İstediğiniz Kadar Yiyin

Profesör Doktor Canan Karatay, özellikle paketlenmiş gıdaların ve şeker içeren yiyeceklerin zararları üzerinde çeşitli açıklamalarda bulunarak, bu türlü yiyecekler tüketmeye devam etmenin kalp ve damar sağlığını olumsuz etkilediğini, kansere davetiye çıkardığını belirtti.

Ekmek, şeker ve doğal olmayan her türlü gıdadan uzak kalınarak, doğal yollardan elde edilen tüm yiyeceklerin ve hatta zeytinyağı ve tereyağı gibi yağların dilendiği kadar yenilebileceğini ifade eden Karatay, doğal yağ içeren fındık ve yer fıstığı gibi yiyeceklerin de yararlarından bahsetti. Bu türlü doğal yağların kilo aldırmayacağını savunan ünlü doktor, günde bir avuç kadar tüketilen yer fıstığının kalp ve damar sağlığı başta olmak üzere vücutta birçok fonksiyonu desteklediğini ifade etti.

Fıstığın Yararları

Yaptığı açıklamalar ile son yıllarda sağlıklı beslenme hakkında birçok bilgi veren Canan Karatay, yer fıstığının ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemişlerin glisemik indekslerinin düşük olduğuna vurgu yapıyor. Bu sebeple kilo aldırmayan bu yiyeceklerin, midede uzun süre tokluk hissi yarattığı için diyetlerde de güvenle yenilebileceğini belirten Karatay, bu tür yiyecekleri tüketmek isteyen kimselere bir öneride bulundu. Yer fıstığının doğal hali ile tüketilmesi gerektiğinin altını çizen ünlü doktor, mümkünse kabuklu yer fıstığı alınması gerektiğini ifade ediyor.

Çünkü bu fıstıkların kabuklarından çıkarılıp, işlendikten ve kavrulduktan sonra diğer hazır gıdalardan herhangi bir farkı kalmıyor. Bu yüzden fıstıkların işlem görmemiş hali ile tüketilmesi gerekiyor. Düzenli olarak yer fıstığı tüketilmesinin çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etkisi de bulunuyor.