Çanakkale Savaşları tarihinin bilinmeyen bir sayfasını aydınlatan 'Yusuf Kenan' belgeseli yurtdışı festivallerinde görücüye çıkacak.

1521097164_3__1

YÜZBAŞI YUSUF KENAN BEY'İN HİKAYESİ

Türkiye'de ilk kez 18 Mart Çanakkale Kara Muharebelerinin başladığı 25 Nisan 1915 günü ikiz koyuna İngilizlerin yaptığı çıkarmayı ilk fark eden ve 250 kişilik birliğiyle 2 bin 500 kişilik düşman birliğini durduran 7. Bölük Komutanı Yüzbaşı Yusuf Kenam'ı konu ediniyor.

1521097386_20171001_121804

34 YAŞINDA ÇANAKKALEDE ŞEHİT OLDU

Dune Serisinin Sinema Macerası, Frank Herbert'in Efsanevi Eseri Yeniden Canlanıyor Dune Serisinin Sinema Macerası, Frank Herbert'in Efsanevi Eseri Yeniden Canlanıyor

34 yaşında şehit düşen Yusuf Kenan ile eşi Zehra Hanım arasında geçen asırlık mektuplar iç burkuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen belgeselin süresi ise 45 dakika.

1521097193_1_

103 YILLIK BİR DESTAN

Çanakkale Savaşı'nda şehit düşen on binlerce Mehmetçik'ten sadece biriydi Yüzbaşı Yusuf Kenam 25 Nisan 1915'te yani bundan 103 yıl önce Kirte'de de kahramanca savaşırken son nefesini verdi. Ölümünden, ailesinin 15 gün sonra haberi oldu.

SEVGİLİ EŞE MEKTUPLAR

Yüzbaşı Yusuf Kenam'ın eşi Zehra 27 yaşında dul, 3 yaşındaki kızları Rüçhan ve 6 aylık bebekleri Müjgan ise yetim kalmıştı. On binlerce Zehra, Müjgün ve Rüçhan gibi.

Ancak Yusuf Kenan ile Zehra'nın hikayesini farklı kılan geriye onlardan kalan mektuplar. Zaman zaman hasretle, zaman zamansa kırgınlıklarla kaleme alınan satırlar. Kimi, 'Ruhum, sevgili beyim!' diye başlıyordu, kimi de 'Bedbaht bir refikaya' diye.

ÇEKİMLERİ 5 AYRI ŞEHİDE YAPILDI

Çekimleri, Çanakkale, İstanbul, Mersin, Ankara ve İzmit'te gerçekleşen ve MG yapım tarafndan hazırlanan belgeselin yönetmenliğini Mesut Gengeç, Genel Yapım Koordinatörlüğünü Bülent Günal ve Proje Sorumluluğunu ise Yılmaz Aydın üstleniyor.

BARIŞ YURTSEVER CANLANDIRIYOR

Önemli sahneleri dökü-drama yöntemiyle çekilen belgeselde Yusuf Kenam'ı Barış Yurtsever, Zehra Hanım'ı ise Banu Günal canlandırdı. Projenin müziklerinde ise Vatanım Sensin ve Payitaht Abdülhamid dizilerinin de müzikmlerini yapan Yıldıraz Gürgen imzası var.

TARİHÇİLERLE ROPÖRTAJLARA DA YER VERİLECEK

Belgeselde Yusuf Kenam'ın torunlarının yanı sıra tarihçiler Prof. Dr. Vahdettin engin, Muzaffer Albayrak ile Harp Tarihçileri Şahin Aldoğan ve Gürsel Akıngüç'ün ropörtajları yer alıyor.