C Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

Bunu gribe yol açan virüslerin mukozaya yapışmasını önleyerek yapıyor ve vücut direncini arttırıyor. Ayrıca gribe yakalanmış kişilerin iyileşme sürelerine kısaltır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bu nedenle özellikle kış aylarında daha çok önem kazanır.

Yorgunluğa ve strese iyi gelerek vücuda enerji depolayan c vitamini sigaranın vücutta yarattığı olumsuzluklara karşıda etkilidir. Antioksidan özelliği sayesinde yaşlanma sırasında derinin dejenere olmasını engellemeye yardımcı olmaktadır.

Kılcal damar yapısının güçlenmesini sağlayan C vitamini, kroner kalp hastalık risklerini azaltarak kalp sağlığını korumaya yardım eder. Güçlü ışıklara ve güneş ışığına karşı gözleri korur ve katarakt oluşumunu engeller. Yaraların iyileşme sürecini hızlandırır. Kolesterol düzeyini dengeler. Strese karşı vücudun direncini arttırır.

Eksikliğinde ise diş etlerinde şişme ve kanama, yaraların iyileşme süresinde uzama, iştah azalması, enfeksiyonlara karşı direnç seviyesinin azalması, yorgunluk, eklemlerde şişme ve kansızlık görülür.

C Vitamini Vücutta Depolanmıyor Mu?

Uzmanlar alınması gereken günlük C Vitamini miktarını 100-200 mg olması gerektiğini vurguluyor. Bu rakam sporcularda, hamile ve sigara içen bireylerde artıyor. C vitamini suda çözünen vitaminler arasında olduğundan vücut tarafından depolanmaz ve fazlası ter ya da idrarla dışarıya atılır.

Bu sebeple her gün tekrar alınması gerekmektedir. C vitamini alındıktan en az iki saat sonra vücut tarafından emilimi başlar ve %75 kadarı vücutta kalır, geri kalan kısmı ise atılır. Doğal olarak alınan C vitamininin emilimi kapsül halinde alınan vitaminden daha fazladır.

C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

- Çilek: 1 adet çilek tek başına yaklaşık olarak günlük c vitamini ihtiyacının %7'sini karşılar.
- Yeşil ve Acı Kırmızı Biber: 100 gram yeşil veya kırmızı acı biber günlük c vitamini ihtiyacının yaklaşık 4 katına eşittir.
- Dolmalık Biber: 1 adet dolmalık biber günlük c vitamini ihtiyacının 2 katına eşittir.
- Portakal: 1 Adet portakal günlük c vitamini ihtiyacını karşılamaya yeterlidir.

Kivi, brokoli, kavun, taze baharatlar, karnabahar, greyfurt, karalahana, limon, domates, ıspanak, balkabağı, taze fasulye, bezelye, soğan içeriğinde C vitamini bulunan diğer besinlerdendir