İlkinin kişinin yaşı ve sağlık durumu olduğunu kaydeden uzmanlar, ikicisinin ise aşıda yer alan virüs tiplerinin mevsim virüsleri ile uyuşması olduğunu dile getiriyor.

Her yıl bir sonraki dönem etkili olacak 3 grip virüsü tipini belirleyen Dünya Sağlık Örgütü, 2017 -2018 sezonunda İnfluenza A (H1N1), İnfluenza A (H3N2) ve İnfluenza B/Brisbane/60/2008'in etkili olacağını saptadı.

Her ne kadar 2014 – 2015 yılında seçilen aşı virüsleriyle eşleşme yaşanmamış ve kötü bir şöhret yayılmış olsa da uzmanlar gripten korunmanın en önemli yolunun grip aşısından geçtiğini kaydediyor.

Peki ama grip aşısının faydaları nelerdir?

2017 yılında gerçekleştirilen bir çalışma grip aşılamasının, grip olsanız bile hastalığı hafif bir şekilde atlatmanızı, grip sebebiyle hastaneye yatırılsanız bile kısa bir sürede sağlınıza kavuşmanızı sağladığını gösterdi.

Grip aşısının 2010- 2012 yılları arasında çocuklarda griple ilişkili yoğun bakım ünitesine yatma riskini yüzde 74 oranında azalttığını gösteren 2014 yılındaki araştırmanın yanı sıra, 2016 yılında bilim insanları tarafından gerçekleştirilen bir çalışma da 50 yaş üstü aşılamanın gripten hastaneye yatma riskini yüzde 57 azalttığını ortaya koydu.

Diş Hekimlerinin Önemi ve Ağız Sağlığının Korunması Diş Hekimlerinin Önemi ve Ağız Sağlığının Korunması

Araştırmalar grip aşısı olan kişilerin daha düşük oranda kalp kriziyle karşılaştığını saptarken, başka bir araştırma da hamilelerde aşılama sayesinde akut solunum yolu enfeksiyonu riskinin yarı yarıya azaldığını belirledi.