Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından 9-15 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek 8. Malatya Uluislararası Film Festivali, dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'u doğumunun 90'nıcı, vefatının 10'uncu yılında, eserlerinden uyarlanan filmlerle özel bir programda anacak.

1532518046_8.Muff_Ciftli_copy (1)_1

YAZARLIK GAZETECİLİK VE DEVLET ADAMLIĞI

Yazarlığa 1952 yılında başlayan, 'Dağlar ve Steplerden Masallar' adlı hikaye kitabıyla büyük böhrete ulaşan ve 1963 yılında 'Lenin ödülü' kazanan Kırgız yazar, çevirmen, gazeteci ve devlet adamı Cengiz Aytmatov'un beyazperdeye aktarılmış eserleri 8. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenecek 'Aytmatov 90 Yaşında' özel programında gösterilecek.

1532518031_cengiz_aytmatov

ZOR DÖNEMLERİ EDEBİYATA AKTARDI

Eserlerinin çoğunda aşk, dostluk, savaş devrinin acıları ile Kırgızların gelenek ve göreneklerini işlemiş olan Aytmatov, 20. Yüzyıl gibi zor bir dönemde yaşamış ve eserlerinde 2. Dünya Savaşını ve savaşın getirdiği zulmü, sefaleti, yokluğu, iyiyi ve kötüyü kullanmıştır.

DEMİR PERDE'NİN ARDINDAKİ TÜRKLER

Edebi hayatına gazetelerde yazdığı hikayelerle başlayan Aytmatov, o yıllarda Türk toplumunun içinde bulunduğu duruma da eserlerine yansıtmış ve Türk kültünün dünyadaki önemli tanıtıcılarından biri olmuştur.

1532518031_Selvi_Boylum_Al_Yazmal__m (1)

SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM

Aytmatov'un 'Kırmızı Eşarp' kitabı Ali Özgentürk tarafından senaryo laştırılarak 'Selvi Boylum Al Yazmalım' adıyla 1977'de beyazperdeye aktarılmış, başrolllerde Türkan Şoray, Kadir İnanır ve Ahmet Mekin'in paylaştığı film seyirciden büyük ilgi görmüş, Türk sinemasının unutulmaz klasikleri arasına girmişti.

AYTMATOV FİLMLERİ

Özel program kapsamında Cengiz Aytmatov'un eserlerinden uyarlanan Beyaz Gemi/ Belly Parakhod (1976, Kızıl Elma/ Krasnoe Yabloko (1975), Fuji-Yama'ya Çıkış/ Vokhozhdeniea na Fudziyamu (1989), Boranlı İstasyonu/ Boranlı Beket (1996), Elveda Gülsan/ Qosh bol, Gülsary!(2008) filmleri gösterilecek.

41_2

FESTİVALDE SÖYLEŞİLER YAPILACAK

Film gösterimlernin yanı sıra festival kapsamında düzenlenecek 'Ölümünün Onuncu Yılında Cengiz Aytmatov Anısına' başlıklı programda Sinema Yazarı İhsan Kabil moderatörlüğünde 'Beyaz Gemi' ve 'Boranlı İstasyonu' filmlerinin yönetmenleri Bolatbey Şemsiyev ile Bakıt Karagulov, yazar Yağmur Tunalı'nin katılacağı bir de söyleşi düzenlenecek.