Soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçunun da aralarında bulunduğu 11 ayrı suçtan yargılanan Mladiç, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Kararın 74 yaşındaki Mladiç'in yüzüne okunması ile birlikte kesinleşmiş olarak belirlendi.

Mladiç'in avukatı savunma olarak kararı temyize götüreceğini açıkladı. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin (ICTY), "Bosna Kasabı" olarak bilinen eski Sırp komutan Ratko Mladic hakkında müebbet hapis cezası vermesini, "adalet için çok önemli zafer" olarak nitelendirdi.

Mladiç sağlık sorunları sebebi ile 30 gün süren mahkemede nihai karar belirlendi. Kararda mahkeme heyeti Mladiç'i suçlu bularak ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.

ICTY savcıları, eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Miloşeviç, Bosnalı Sırpların siyasi lideri Radovan Karadziç ve Mladiç'in nihai hedefinin Bosna'yı Sırp olmayanlardan arındırma amaçlı etnik temizlik stratejisi uygulayıp eski Yugoslavya'nın küllerinden 'Büyük Sırbistan' yaratmak olduğu tezini işlediler.

Karar öncesi savcıların ayrı ayrı yaptığı açıklamalarda da ömür boyu hapis cezası dışında verilecek bir kararın 'kurbanlara hakaret ve adaleti aşağılamak' anlamına geleceğini güçlü şekilde vurgulamaları dikkat çekmişti. Karar, mahkemenin de savcıların talep ve görüşlerini benimsediğini gösteren bir içeriğe sahip.

Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları

Mladiç'in binlerce kişinin ölümünün ardındaki ana isim olduğunu belirten ICTY Başsavcısı Serge Brammertz, kararın mahkeme tarihinin en önemlilerinden olduğunu söyledi.