Borsada Doğru Hisse Senedi Nasıl Seçilir?

Borsa ile yeni tanışan ve az da olsa birikimlerini borsada değerlendirmek isteyen küçük yatırımcıların merak ettiği borsada kağıt seçerken nelere dikkat edilmeli? sorusunun detaylarını açıklayacak olursak; öncelikle borsada kaybetme olasılığı göz önüne alınmalıdır. Borsa, riski bir piyasa olduğundan kaybetme riskini göze almalısınız. Borsada doğru yatırım için dikkat edilmesi gereken diğer hususları ise şu şekilde sıralayabilinir:

Eğitim: Borsada yatırım yapmak için borsa hakkında belli bir düzeyde eğitim yapmak, bilinçli bir yatırımcı olmanızı sağlayacaktır.

Analiz: Borsada hisse senedi seçmeden önce şirket, sektör ve piyasa hakkına bilgi sahibi olunmalıdır. Şirketle ilgili temel analiz ve hisse senetleri ile ilgili teknik analiz yapılabilmelidir.

Zaman: Bir hisse senedinde alım ve satım için en uygun zaman belirlenmelidir.

Strateji: Hisse senedinden yüksek getiri sağlamak için strateji oluşturulmalı, gerekirse
profesyonel yardım alınmalıdır.

Hisse Senedi Fiyatını Neler Etkiler?

Hisse senetleri fiyatları arz ve talebe göre değişmektedir. Bu sebeple; hisse senetlerinde arz ve talebi etkileyen faktörleri bilmek, yüksek getiri kazanmanızı sağlayabilecektir. Hisse senedi fiyatını etkileyen faktörleri iki kategoride sınıflandırabiliriz. Bunlardan ilki; küresel ekonomideki gelişmelerin yer aldığı makro etkenler diğeri ise yurtiçi gelişmeler ile şirketle ilgili gelişmelerin yer aldığı mikro etkenlerdir. Örneğin, ABD ve Avrupa gibi büyük borsalardaki gelişmeler direkt olarak hisse senetlerini etkilerken, ülkemizde yaşanan ekonomik, siyasi gelişmeler de hisse senetlerini etkilemektedir.

Ayrıca şirketin faaliyet sürdürdüğü sektördeki gelişmeler, şirketin faaliyetlerindeki başarısı ve başarısızlığı hisse senedinin fiyatını belirlemektedir.