Kalıtsal yatkınlığın bu hastalığın altında yatan en önemli etken olduğunu işaret eden uzmanlar, bu hastalığın teşhisinin anne karnındayken bile konulabileceği yönünde hem fikir.

Böbreğe bakterilerin ulaşmasını kolay hale getiren böbrek reflüsünün, böbrek enfeksiyonlarına sebebiyet verdiğini, böbrek dokusunda kalıcı hasarları tetiklediğini belirten uzmanlar, bunların yanı sıra böbrek fonksiyonlarında azalma ve idrar kanallarıyla böbreğin genişlemesine sebebiyet vereceği yönünde hem fikir.

Böbrek reflüsü hastalığının en önemli sebeplerinden birinin doğumsal gelişim kusuru olduğunu paylaşan uzmanlar, bu hastalık ile ilgili olarak ebeveynlerin dikkatli olmasını öneriyor.

Aile içinde bir kişide kendini gösteren böbrek reflüsünün başka bir bireyde de kendini gösterme ihtimalinin normalden daha fazla olduğunu vurgulayan uzmanlar, bir çocuğun kardeşinde de aynı hastalığın saptanma ihtimalinin yüzde 30 oranında olduğunu hatırlatıyor. Bu nedenle kardeşlerden birinde bu hastalık mevcutsa mutlaka diğerinin de kontrol altında tutulması gerektiğini açıklayan uzmanlar, teknolojinin gelişmesiyle birlikte bebek henüz anne karnındayken bile böbrek sorunlarının tespitinin kolaylaştığını dile getiriyor.

En çok kız çocuklarında gözlemlenen böbrek reflüsünün, tekrarlayan enfeksiyonların altında yatan en önemli etken olduğunu da belirten uzmanlar, çocuklarda gündüz ve gece idrar kaçırma, kabızlık gibi tablolarla ortaya çıkabileceğini de paylaşıyor.

Böbrek reflüsünün teşhisinin ultrasonografi ile başlayacağını ancak teşhis için bu uygulamanın tek başına yeterli olmadığını da hatırlatmakta fayda var.